Kossuth-díjat Alekosznak!

Nyolc általánost végzett, műveletlen semmirekellő, akit lakással, autóval és milliókkal jutalmaz a társadalom. Ő Alekosz. Diplomás, elvileg művelt értelmiségi, akit törlesztési felszólítással jutalmaz a bank. Ő az átlagember.

A Való Világ negyedik szériájának vasárnapi fináléja óta azon megy a vita, hogy a görög származású „nőfaló” milyen alapon lett ekkora sztár. Ráadásul saját műsort is kapott a tévében, ami minden tini álma. „A médiában szeretnék dolgozni” – mondják sokan, ezért jelentkeznek kommunikáció szakra, vagy ha oda nem veszik fel őket, akkor beérik egyéb társadalomtudományi képzéssel. Alekosz nemcsak mondta, tett is érte. Nyolcvanhatezer négyszáz forintos biztonsági őri fizetését röpke fél év alatt luxusra cserélte, és ezt bizony sokan irigylik tőle.

Farka van az arajelöltnek? | Fotó: RTL Klub

„A Kossuth-díjas művészek nevét a kutya sem ismeri, a tudósok is névtelenségbe süllyedve pusztulnak meg, egy ilyen senkiházi meg köztiszteletnek örvend. Hol tart az ország?” – kérdezik az álszentek.

Mintha nem ültek volna minden áldott este a képernyő előtt, hogy nyomon kövessék a hellén hős kalandjait, és nem ülnének ott most is, hogy lássák, miként boldogul az érte versengő nőkkel a Szerelem a legfölsőbb szinteken című szuperprodukcióban. Szerintem Alekosz igenis letett valamit az asztalra, mégpedig olyasmit, ami keveseknek sikerül. Milliókat szórakoztatott hónapokon át, mosolyt csalt a melóban, tanulásban vagy csak úgy általában megfáradt arcokra.

Ez korántsem mondható el azokról, akiknek a munkásságát ilyenkor példaként szokás felhozni. Egy színész, hacsak nem játszik közönségfilmekben, nem lehet ilyen széles körben ismert, nem juthat el ennyi emberhez a tehetsége, a személye. Egy tudós, hacsak nem esik egybe a találmánya valamilyen jövedelmező üzleti befektetéssel, anonim marad örökre. Na jó, nem biztos, hogy örökre, mert az illető halála után száz évvel talán leesik a többi okosnak a tantusz, de abból már másnak lesz lakása, kocsija és sok milliója.

Igazságtalan? Igen. Szánalmas? Csöppet sem. Fájdalmas? Ha neked ez fáj, gondtalan életed lehet. Merthogy ez a mechanizmus természetes. Kell olyan celeb, aki egy közülünk, akit elhalmozhatunk minden jóval, és aki fölött ítélkezhetünk. Egy akármilyen – valószínűleg aktuális politikai érdekeknek kiszolgáltatott – díjjal jutalmazott művész nem egy közülünk, hanem különleges tehetséggel megáldott személy, akit csodálni lehet, de szidni nem illik. A tudósról pedig inkább nem is alkotunk véleményt, mert égő, ha felsülünk a témában a szomszéd előtt, vagy olyasmiről kezdünk hadoválni, amiről a környezetünknek fogalma sincs.

Alekoszról viszont mindenkinek van fogalma. Láttuk őt kisgatyában, tudjuk róla, hogy nem ismerte eddig a „retardált” szót, és kenjük-vágjuk a csajozási szokásait. Vitathatjuk, miként fest fehérneműben, miért beszél körmönfont körmondatokban, és milyen az ízlése a nők terén. De azt aligha vonhatjuk kétségbe, hogy aki sanyarú sorsú érdemes művészeket meg professzorokat emleget az atlétás adonisz nevének hallatán, nem több egy mezei „kultúrbarbárnál”.

1 Comment

  1. Azért tudom, hogy létezik ez az ember, mert életemben egyszer kórházban voltam. És semmi más nem jött be, csak az RTL. Ott volt ez a beképzelt pöcs, és azt mondta egy nőnek, hogy “Ha nem kívánsz, akkor te frigid vagy”. Nekem ellenszenves volt ő is és az egész műsor is. Utána még egy hasonló jellegű valamiből láttam fél órát, de feladtam. Engem a suttyóság nem szórakoztat.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s