Évente ráizgulunk az érettségire

Az érettségi lázba hozza a médiát. Igaz, a legtöbb helyen tételnek csúfolják az írásbeli feladatokat, megfeledkeznek a szóbeliről, összekeverik a középszintet az emelttel, a pontszámítást a felvételivel, a szezont a fazonnal, meg úgy egyáltalán mindent mindennel.

A maturával kapcsolatos keresőkifejezések tarolnak a Guglin, a témára ügyesen ráálló portálok rekordokat döntenek, a kíváncsi szörfölők pedig kattintgatnak. Aki még előtte áll, azért érdeklődik, aki meg utána, egyszerűen nosztalgiázik. Engem például furcsa érzéssel tölt el, ha arra gondolok, hogy úristen, négy éve ráztam hót idegesen a harisnyás lábam a pad alatt. Rázom azóta is szorgalmasan, és a többi egyetemistához hasonlóan előszeretettel hangoztatom a „mit félsz, egy vizsgaidőszak ezerszer rosszabb” klisét, de mégiscsak az érettségi az, amitől először telik meg valóban a gatya.

Csak perverzeknek való. | Fotó: Eduline

A röpdogák, a felelések és a témazárók nevetségesnek hatnak ahhoz képest, hogy néhány óra alatt tizenkét év összeszedett tudását kell bemutatni. Sokak szerint éppen ez a gond, mert túl nagy nyomás nehezedik a nebulókra. „Ha aznap rossz passzban vannak, fuccs a jövőjüknek” – hangzik a perdöntő érv. És a jelenlegi felsőoktatásba való bekerüléshez használatos pontrendszert ismerve egy pillanatra még jogosnak is tűnhet a kritika. Minden elvesztett százalék meglátszik, szóval elméletben elképzelhető, hogy egy elírt szám miatt marad le valaki a kiszemelt szakról.

Gyakorlatilag viszont a normális középiskolákban már a kezdetektől fogva a végső számonkérés rémével ijesztgetik a kamaszokat, állandóan tesztekkel és próbaérettségi feladatsorokkal traktálva őket. Csupán azért rettegnek szegények, mert a társadalom vízválasztónak tekinti az írásbeli vizsgákat, amelyek ha nem is minden évben egyforma nehézségűek, általánosságban elmondható róluk, hogy egy szál sült krumpli intelligenciájával össze lehet kaparni a ketteshez szükséges húsz százalékot. Középszinten, persze. Aki pedig nem sült krumpli, aligha az elégségest veszi célba.

Na, de pontok, továbbtanulás és karrierépítés ide vagy oda, arra nincs mentség, hogy Bochkor Gábor a Bumeráng című rádióműsor kedd reggeli adásában fölhozta a „mi van, ha rossz tételt húz ma valaki” témát. Írásbelin nem húz senki semmit, maximum a száját, ráadásul matematikából csak az emeltező kisebbség szóbelizik majd júniusban. Tudom, az érettségi folyton változik, alakítgatnak rajta ezt-azt, de aki egy ország előtt nyilvánít véleményt róla, annak illik naprakésznek lennie.

9 Comments

 1. Tényleg ciki amit Bochkor mondott. :(
  Amúgy érdekes így a legutolsó vizsgaidőszakom felé közeledve visszagondolni az érettségire. Tény, hogy a középszintű érettségik nagyon könnyűek, de az is tény, hogy azért sokat gyakorol ám rájuk az ember, és úgy tűnnek könnyűnek. Vizsgaidőszakban viszont sokszor néhány napos tanulással is át lehet menni bizonyos vizsgákon (persze ez is rutinfüggő). Az emelt szintű érettségi meg egész komoly tud lenni, én töriből emelteztem anno, és a szóbelin volt vagy 40 tételünk, azt a mai napig egy komoly vizsgának tartom.

  Kedvelés

  1. ez a “legutolsó vizsgaidőszak” olyan durván hangzik leírva… biztos bennem van a hiba, de jobban megijeszt a tény, h egyszer majd nem kell tanulni többé, mint a tény, h most tanulni kell. (jó, elvileg kivitelezhető a lifelong learning, gyakorlatilag kell hozzá egy rakás idő és pénz – ráadásul utóbbiból lényegesen több.) nekem csak az angol volt emelt, de azt hozzám vágták nyelvvizsgáért, szóval igazából mindenből középszintűztem, és összességében nem túl könnyű és nem túl nehéz vizsgának tartottam akkor.

   Kedvelés

 2. Szerintem akkor nevezhetnénk az érettségit könnyűnek,ha a 80 000 gyerekből 20 000 100%ra írná… igen, a 20%ot könnyű elérni, de a 90% szinte lehetetlen próbálkozásnak tűnik… mert ez azt jelenti hogy pl:a matekban össz-vissz csak 10 hibád lehet.. és könnyen elveszítheted azt a 10 pontot ha nem kerekítesz, ha kihagysz egy lépést,ha nem írtál választ… amik lehet hogy apróságoknak tűnek, hiszen biztos mindeki felismeri a kordináta geometriás feladatokat, meg a kettesszámrendszer rejtelmeit… és a 18éves gyerek érzi magát hülyének amikor egy 20-onéves egyetemsitával vagy egy 40 éves szakktanárral hasonlítják össze… és vajon most elgondolkoztak e azok az illetők akik összeállították az emeltszintű német érettségit, hogy egy magyar anyanyelvű 18 éves diák megtudja e írni az iskolapadban összekapart, külön órán kijavított német nyelvtudássával legalább 60%ra?(szóbeli nélkül) Mert itt a feladatok nem nehezek voltak, a nehéz feladatokat meg lehet oldani, ezek szivatósak voltak…és megkrédőjelezem hogy egy anyanyelvű megtudná írni több mint 90%ra.
  És akkor midnki azt hangsúlyoza milyen könnyű az érettségi hisz a portás is megtudja írni 20%ra…igen mert nem a 4év anyagát kérik számon.. talán ha az oktatási minisztérium venne egy iskolai tankönyvet, akkor csodákra lehetnének képesek..

  Kedvelés

  1. a 90 nem lehetetlen, 3 tárgyból fölötte voltam. mákom is volt, ezt aláírom, és nem éreztem semmiféle nyomást, mert a pontrendszer akkori sajátosságai miatt ha mindenből 2-est kapok, akkor is 141-em van (ezt most nem magyarázom el alapból, h miért, de ha érdekel vkit, szóljon és leírom).
   a nyelvoktatást viszont nem minősíteném, mert ha nem járok nyelvsuliba anno, egy darab nyelvvizsgám nincs, az fix… szóval ilyen területen elvárás bőven van, felkészítés meg nuku – tisztelet a kivétel iskoláknak.

   Kedvelés

   1. Igen a 90 nem lehetetlen (szóbeli által), de azért számoljunk már azzal, hogy a diák kivan szolgáltatva a tanárának, ha a tanár nem szeret deriválni, integrálni,vagy netalántán elfelejti a rákóczi-szabadságharcot, ha már alapból úgy áll hozzá, hogy a tankönyvíró 5ös, a tanár 4es, a diák 2es?? Erről miért nem beszél senki? Persze elvárásokból van elég, csak a jó tanár hiányzik…

    Kedvelés

    1. nekem szerencsére teljesen korrektek voltak a tanáraim, szóval eszembe sem jutott ilyesmi. persze, lehetséges, de érettségin azért lényegesen kevesebb esély van a szemétkedésre, mint egy sima dolgozatnál vagy feleletnél. alapvetően az ő érdekük is a jó érettségi átlag. szóval az ott faszkodó pedagógus amellett, h emberileg zéró, még a saját fészkébe is képes beleszarni @=S

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s