Miért nincs hercegi esküvő Magyarországon?

Az egész világ remegő lábakkal várja William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor és Catherine Elizabeth Middleton esküvőjét. A YouTube élőben közvetít, a szuvenírek fogynak, a rajongók hisztérikusak, a vészmadarak hőbörögnek, a brit adófizetők pedig boldogok, noha az ő pénzük apad.

A hatalom és pompa iránti vágy gyarló, de alapvető emberi tulajdonság. Tegye föl a kezét, aki nem gondolta legalább egyszer az életben, hogy jó lett volna beleszületni a tutiba! Se meló, se rezsi, csak vörös szőnyeg meg csillogás folyton, méghozzá alanyi jogon. Unalmas lehet? Talán, de néhány napra mindannyian kipróbálnánk. A kérdés csupán az, hogy miből. Mert az angoloknál, ugye, egész jól működik a pénzügyi téma, simán megengedhetik maguknak, hogy komplett celebcsaládot etessenek, szállásoljanak az idők végezetéig.

Kopaszodsz, béjbi, de a bukszád teli.

Ráadásul pofán is csapnának borúlátó nézőpontom miatt az alattvalók, annyira szeretik a királyi famíliát. Elvégre csurran-cseppen „saját” bevételként említett összeg Második Bözsi rengeteg egyenes és oldalági rokonának, van egy-két ingatlanjuk meg ilyesmijük, szóval értenek ők az üzlethez. De most nem az a lényeg, hogy honnan jön az a temérdek pénz, ami egyébként elég egy kis híján tizennyolcmilliárd forintnyi összeget kóstáló lagzira, hanem hogy örömmel jön.

A britek földhöz vagdossák magukat a „fílingtől”, amiért hozzájárulhatnak az évszázad esküvőjéhez. Mary Smith például kifejezetten büszke arra, hogy egész éves adója majdnem elég öt kékvérű vendég menüjének finanszírozására. Eközben Kovács Mari itthon falba veri a kobakját, amikor meghallja, hogy a kormány tizenhatmilliót költött iPad készülékekre.

Oké, a parlament Angliában is parlament, és ott sem szeretik az állami pénz magáncélú fölhasználását. A három éve kirobbant költségtérítési botrányban kiderült, hogy az egykori miniszterelnök, Gordon Brown még a kábeltévé-előfizetését is a nép zsebéből fedezte, elődje, Tony Blair pedig három és félmillió forintot költött a közösből csöppet sem közös konyhájának átszabására. A mostani vezér, David Cameron sem angyal, hitelkamataira havi félmillát áldozott a múlt évtized első felében. Ők viszont mind halandók, ezért úgy is illik viselkedniük. A magyar honatyákra és honanyákra szintén ez vonatkozik.

Vilmos herceg tévédíja miatt azonban a kutya sem reklamál, sőt, ha fuxokkal gazdagon díszítve végigvonul bárhol, lelkesen integetnek neki. Próbálna meg híradós váltótársam, Nagy Zsófi legújabb törzshelyén, Gyöngyöspatán végigmenni egy herceg… Nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel, ló, ékszerek és cipő nélkül ébredne a hazai egészségügy valamelyik fellegvárában, húgyfoltos ágyneműben, málló fal mellett.

2 Comments

 1. A Királyi család jelkép. Ők képviselik az egész országot.

  Minden rendes monarchiában a királyi családot tisztelet és megbecsülés övezi.

  Igen, az angolok eltartják őket. A különbség a cikk írója és egy átlagos angol állampolgár között, hogy ő még tiszteli a kultúrájukat.
  A Magyar állampolgár pénze pedig szovjet felszabadítási emlékművek karbantartására, gyilkosok emlékének őrzésére megy. Jobb? Kétlem.

  Celebcsalád… undorító, liberális, kisstílű, pitiáner ez a bélyeg egy nemzetet jelképező családra.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s