Utalj egy százast az államkasszának!

Ki olyan szívtelen, hogy holmi beteg vagy éhező gyermekeken, otthontalan kisállatokon, katasztrófa sújtotta területek lakóin, alapítványokon, esetleg egyházakon segítsen, amikor a hazájával is megteheti? Bizony, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő bejelentése szerint „államadósság elleni alapot” hoz létre a kormány, ahová mindenki befizetheti a nélkülözhető forintjait.

„A befizetett pénz teljes egészében a nyugdíjreformra és az államadósság csökkentésére megy” – ígérte a politikus. Nem elég tehát, hogy mindenféle hülyenevű járulékkal meg pukkasztott nullákkal faragják sukárrá a bérünket, még jótékonyságot is elvárnának tőlünk. Talán bennem van a hiba, de előbb nyomnék egy kétszázast a piros lámpánál kolduló csöves markába a véralkoholszintjének biztosítására, mint hogy Magyarországnak adakozzam. És még csak nem is holmi pártpreferencia indokolja a véleményem, elvégre régen föladtam, hogy rájöjjek, ki lopta szét a kincstárat. Vett abból szinte mindenki, aki hozzáfért.

Kinek mennyi van. | Fotó: Story

Vajon előreviszi-e a becses nemzet sorsát, ha a tipikus munkavállaló a tipikusan alacsony fizetéséből elküld egy tipikusan szánalmas összeget? Vagy ha a tipikus nyugdíjas a tipikusan kisebbre sütött, akciós kifli árával eltotyog a tipikusan sorban állós postára? Nem, ide nagyszabású terv kell! Kezdés gyanánt beszállhatna néhány állami szerv az adósságcsökkentő projektbe.

A Terrorelhárító Központ például leszurkolhatná egy-két Audi Q7-es árát a Rédly Elemér nevével fémjelzett alapnak. Lázár János celebbé vált, lézerblokkolóval fölszerelt S8-asát elárverezhetné a kormányhivatal, ha már visszavette a szerencsétlen, azóta A6-osra fanyalodott honatyától. De Papcsák Ferenc tizennégymilliós, „nemluxus” Chrysler 300C SRT8-asának fél kipufogója is többet érne annál, mint amivel egy tipikus polgár segíteni tud. Szóval mi lenne, ha azok lopnák vissza a hiányzó összeget, akik hozzájárultak a hatalmas deficithez?

„Nem én voltam! A mocskos szocik!” – sziszegnék nekem az említett személyek. „Nem mi voltunk! A demagóg Orbánék!” – visítanák bal felől. „Mindenki lopott, mindenki csalt, mindenki hazudott, mindenkit meg fogunk érte büntetni” – hallatszana jobb szélről. A politikusok tehát nem fognak fizetni, s én megértem őket. Amióta többpártrendszerünk, divatos demokráciánk van, választott vezetőink próbálják csordultig tölteni az erszényt, mert ki tudja, mi történik velük a következő ciklusban.

Nem tehetünk mást: mégiscsak nekünk kell kipótolni a jó öreg államkasszát, és figyelni a híreket, hogy megtudjuk, kinek milyen kocsija lett belőle.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s