Minden politikus becsületes

Ismét kiderült, hogy sanyarú sorsúak a politikusaink. Ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagjainak vagyonnyilatkozatában figyeltem föl néhány gyöngyszemre.

A kisvárdai illetőségű, fideszes Lakatos István vállalkozóként mindössze ötvenezer forintot keres, ebből aligha telik a négy bevallott gépkocsi üzemben tartására. Dr. Helmeczy László, aki az Összefogás Megyénkért párt színeiben dolgozik, még ennél is rosszabbul járt, mindössze negyven rongy jön neki össze az ügyvédi pályán. A slusszpoént azonban Dr. Veres János tartogatta, akinek húszezer forintos megtakarításával ellenben több mint százharmincmilliós, magánszeméllyel szembeni tartozása van.

Mifelénk nincs lézerblokkolós S8. | Fotó: Blikk

Eszem ágában sincs megkérdőjelezni a megyeatyák szavahihetőségét. Ugyanakkor nem értem, miért gyanúsítják folyton a becses haza szétlopásával a politikusokat. Ennyi van nekik, és kész. Gondolom, papírral tudják igazolni, ha esetleg valaki gazul rájuk támadna.

Egyébként is akad köztük egy-két olyan, akinek a perelgetés a hobbija, és hát akar a nyavalya jogköltséget plusz kártérítést fizetni. A népnek, aki követelné az igazságot, és néha olyan nyomorban tengődik, mint a Nagy Zsófi által tegnap említett hatgyerekes család, nem futja ilyesmire. Sőt, most már azt is tudjuk, hogy a bársonyszékben ülőknek sem jut kakaópor a tejbe.

(Itt firtattam, hogy mennyit ér a kormányszóvivő sérója.)

Zabálnivaló, ahogy az állampolgárok ragaszkodni képesek a jogaikhoz. És az is, ahogy a döntéshozók adják alájuk a lovat, mindig újabb kirakatdemokratikus intézkedésekkel. A legegyszerűbb emberek esetleg elégedetten futják át a sajtóban közölt vagyonnyilatkozatos listát. Kellőképp megbotránkoznak rajta, hogy az egyik poltikusnak tizenegyezer négyzetméteres konyhakertre futja, a másik fél millát visz haza havonta, a harmadiknak többet ér a kocsija, mint egy komplett panelház, a negyedik pedig tucatnyi cég résztulajdonosa.

Szóval vannak a paraszti ésszel fölbecsülhetetlenül gazdagok, akiknek nem kell figyelniük, mi akciós a Tescóban, nem rohannak tankolni, ha öt forinttal drágul másnaptól az üzemanyag, és több marad nekik hó végére némi aprónál. És vannak a szegények, akik az asszony nevére íratják az ingatlanokat, a gyerek nevére a káeftéket, a macskára a kocsikat, a kutyára a telkeket, a matracéra meg a spórolt pénzt. Ha marad nekik valami a végére, lehetőleg az is tartozás. De nem baj, a lényeg, hogy a lakosságot sikerült informálni az általuk megválasztott vezetők anyagi helyzetéről.

(Itt meg azt, hogy éljen az e-demokrácia!)

Ennél már csak az megrendítőbb, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a Blikk megkeresésére bevallotta: egy-egy rokonuk a Magyar Posta alkalmazottja. Ez jó is volt egy címlapra. Mintha Magyarország nem a klientizmus fellegvára volna, ahol szakemberek helyett általában rokonok és ismerősök kerülnek vezető pozícióba. Mintha két, tízezrekért güriző postai alkalmazott jelentené a legkényesebb esetet. Bezzeg ha a kisember próbál elsumákolni valamit, akkor meghurcolják.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s