„13 évesen volt először részem orális szexben, és majdnem 14 évesen vesztettem el a szüzességemet! Nem fájt, mert előtte már masztiztam többször is! Szerintetek nem volt túl korai?” – kérdezte egy lányka a KamaszPanaszon. A szülei talán úgy gondolják, hogy még nagyban babázik, és sejtelmük sincs arról, hogy csemetéjüknek máris esélye lehet egy valódira.

Nehéz eligazodni egy olyan világban, ahol még a csapból is szex folyik. Azt hittem, a gyerekek túl korán tudnak meg mindent, erre folyton szembesülnöm kell vele, hogy az egészséges létezéshez szükséges minimummal sincsenek tisztában. Vajon ki a hibás? Az ős, aki egész nap melózik, és estére van jobb dolga, mint a porzó meg a bibe sztorija? Emlékszem, nyolcadikos voltam, amikor az orvos szülők pulyája remegve kérdezte, hová kell dugni a tampont, mert mocskosnak érzi a betétet. Persze, nem történt tragédia, mert válaszoltunk neki, meg egyébként sem lehet rossz helyre tenni a vattadugacsot.

Minél több, an(n)ál jobb? | Fotó: health212.com

Akár az iskolát is lehet kárhoztatni, elvégre a közoktatás részének tekinthető a szexuális fölvilágosítás. Bár a többi évfolyamnak volt ilyen órája, nekem valamiért nem jutott belőle. Pedig vártam, mert jó anyám kint „felejtett” egy Cosmopolitant az orrom előtt, amikor tizenegy voltam, és sikerült éppen egy Farokkatalógus című melléklettel szemben találni magam. Szóval arra tippeltem, hogy nekem már nem tudnak újat mondani. Régen vágtam már, hogy a gólyás történet oltári nagy kamu, mégsem járt folyton szexen az eszem. Mert hála a tini- és a női magazinoknak, előbb kaptam válaszokat, mint hogy fölmerültek volna bennem a kérdések.

Most, tíz évvel később hol próbálnak tájékozódni a tizenévesek? Hát persze, hogy a neten. Vannak, akik MSN-en kérdezik meg a haverjaiktól, hogy merre van az arra. Mások fórumon teszik föl a kérdésüket, majd epedve várják a laikus hozzászólásokat. A legokosabbak viszont élnek a lehetőséggel, és szakértőhöz fordulnak.

„Gruppeneztünk egy 15 éves lánnyal, a haveromról lejött az óvszer. Terhes lehet a csaj?” „Kijöhet a herém a zacskójából?” „Csókolom, 12 éves vagyok, hogyan kell dugni?” Ezek egytől egyig valós problémák, és az orvosok teljes komolysággal, néhol pedig egy kis humorral válaszolnak rájuk. Eleinte úgy látszott, felüdülésként hat számomra a sokadik munkaórában egy-egy ilyen csemege.

Amióta azonban itt dolgozom, másként nézek a kamaszokra. Lehet, hogy egy félénk kislány, aki frissen megnyúlt végtagokkal görnyedezik az iskolatáska súlya alatt, már többet tapasztalt, mint én, vagy akár te, kedves olvasó, legyél akárhány esztendős. A korai érésre mégsem lehet rásütni, hogy egyértelműen rossz. A legvaskalaposabb, idős falusi emberek is legendákat mesélhetnének arról, hogy mi történt Juliskával a szénakazalban, meg mit ügyködött Jancsi a szüreti bál után a spájzban.

A különbség csak az, hogy szegény Juliska nem választhatott tucatnyi fogamzásgátló eszköz közül, és nem érdeklődhetett egyetlen kamaszportál orvos szakértőjénél sem, hogy melyiket mikor célszerű használni.