Főbenjáró bűn a szalámilopás?

Boldog országban élünk. Itt ugyanis az a legnagyobb bűn, ha valaki lop egy rúd téliszalámit. Bakács Tibor Settenkedő újságíró és kritikus, a Megasztár zsűritagjaként került be a köztudatba. A róla szóló wikipédiás szócikk már hétfőn frissült a teszkós hírmorzsával, amely majdnem olyan terjedelmű, mint a munkásságát taglaló rész.

A péntek éjjeli incidenssel nyitott tehát a heti bulvársajtó. Ez a műfaj nem válogat. Megszokhattuk már, hogy milliárdos csalástól kezdve akármilyen piszlicsáré ügyig bármit szívesen közöl. Ismert emberek mindennapjaival és ismeretlenek rendkívüli pillanataival foglalkozik, ez a világ legtermészetesebb dolga. Ezért olvassák mások, és ezért imádom én is. De úgy érzem, most valahogy túllőtt a célon.

Kérsz? Most akciós...

Felőlem nyugodtan hozhatja címlapon egy sosem volt celeb szellentését, egy politikus alsónadrágját, vagy akármilyen megbotránkoztatónak szánt tartalmat. Egy kétezer forintos fölvágott eltulajdonítása azonban nem ér annyit, hogy bemondja az esti híradó. Annyi bűn létezik – éppen ezt a szerencsétlen embert kell lecsúszott elkövetőnek kikiáltani? Meglehet, baj van az értékrendemmel, de az én szememben egy munkahelyi szarkavarás vagy magánéleti hazugság ezerszer súlyosabb vétek, mint fizetés nélkül elhozni valamit a Tescóból.

Vagy vannak a felelőtlen úti gyilkosok, akikről váltótársam, Nagy Zsófi írt tegnap egy szörnyű baleset kapcsán. Ha egy haverom azzal állna elém, hogy ő bizony kaját lopott, legföljebb elmormognék egy ejnyét, és megkínálnám valami harapnivalóval. Persze, amennyiben kleptomániás volna szegény, nyilván megpróbálnám rábeszélni a pszichoterápiára. Ha pedig pénze nem volna, segítenék neki munkát keresni.

Sok minden eszembe jutna, de a bűnös szó tutira nem. Bűnös az, aki árt valakinek, a hipermarket meg talán nem hal bele abba a néhány száz forintos kárba. Akkor miről beszélünk? Miért olyan fontos hír ez? Nem unatkozó milliomos áll a célkeresztben, hanem egy saját bevallása szerint éhes ember. Akinek simán koroghat a gyomra attól, hogy egykoron a képernyőn láthattuk. Csak nem saját gyarlóságunk üt vissza? Csak nem arra gondolunk, hogy lám, a művész úr is követhet el hibát? Csak nem vigyorgunk kárörvendően, amiért egy hitelesnek megismert médiaszemélyiség imázsán csúnya folt esett?

Azt javaslom, hogy akinek bejön ez a műpatália, elmélkedjen egy keveset rajta, hogy mit tett le az asztalra. Mármint nem Bakács Tibor, hanem az olvasó maga. Hányszor tett olyat, ami után nem volt kellemes találkoznia a tükörrel? Hányszor hazudott, hányszor beszélt ki a hátuk mögött másokat, hányszor okozott konfliktust csak azért, hogy aztán élvezze a cirkuszt? Hányszor próbált meg olyan alá vágni, aki okosabb, jobb, szebb, sikeresebb, tehetségesebb nála? Vagy hányszor rúgott bele egy magánál nyomorultabba, csak hogy éreztesse tulajdon felsőbbrendűségét?

Ha ezekből összejött néhány strigula, akkor aligha vet követ egy mezei szalámitolvajra.

13 Comments

 1. szerintem igenis főbenjáró bűn. nem vesszük el ami a másé. ha mindenki úgy gondolkodna, hogy éhes vagyok, miért ne lopjak egy kis harapnivalót, kiürülne a tesco. :D meg ma szalámi, ha sikerült, akkor mindig valami komolyabb… tiszteletben kellene az alapvető társadalmi normákat.

  Kedvelés

  1. azért arra kíváncsi volnék, h a roma gyerekek, akik teletömik a szájukat zsömlével a tescoban, fizetnek-e a pénztárnál? (beköpni eszem ágában sincs őket, nem az enyémet veszik el…)

   az alapvető társadalmi normák kérdése pedig pont olyan, mint az alapműveltségé. jó lenne tudni, konkrétan mi tartozik bele @=P nem azt mondom, h lopni nem bűn, mert nyilván az, csak pl volt a túróruditolvaj tinik esete, hát kész hányinger, mennyire szétszedték szegényeket.

   Kedvelés

   1. tudod, hogy romák azt csinálnak, amit akarnak.

    jó, persze nem kellene szétszedni egyszeri eset után senkit, meg ezt a Bakáts dologból sem kellett volna a “sajtóbotrány”, de akkor se lopjanak. :)

    Kedvelés

   2. Az oké, hogy nem a tiédet eszik meg, de a teszkóu veled fizetteti meg a kárát. Bele van számolva az árba a “veszteség”.
    Normális társadalomban az emberek – ha kell -, segítenek egymásnak, talán ebben az individualista-paternalista társadalomban majd a tiltás és kötelezés fog működni. Az embereknek a kapitalizmus óta szinte egyáltalán nincs szíve.

    Kedvelés

    1. attól, h nincs szívük, eszük még lehetne… egyébként paternalizmust nem érzek a mai magyar politikában. épp az a baj, h nem gondoskodnak senkiről, és senki sem gondolja úgy, h “zsír, a mostani országvezetés az én érdekeimet képviseli”. (sikítson, aki mégis!)

     Kedvelés

  2. Nxilván ha lopott volna mondjuk 3 zsemlét amit ott helyben elmajszol és távozik akkor talán nem is kapják el érte, de rögtön egy rúd szalámit, meg mint ahogy utólsg a netre felkerült videó alapján kiderült : némi sajtocskát is mellé ( mivel a téliszalámi még ingyen is olyan snassz lett volna) na ez már kiverte a biztonságiőröknél is a biztosítékot akik talán fel sem ismerték Bakácsban a zenei ítész közelmúltbeli a társadalmunknak nagyon hasznos( zsűritag ) zenei tehetségkutató tv műsorban munkát végző a semmiből a médiába érkezett ,, zsenit ” !

   Kedvelés

 2. Az azért mindenképpen elgondolkoztató, hogy egy olyan ember, aki éveken komoly pozícióban szép fizetést kapott, majd havonta milliós gázsikat tett zsebre médiasztárként (jó, az első Mega-gázsi az APEH-nek ment büntibe, de a második?) vajon miből gondolta, hogy teljesen oké, ha nem fizet adót, tb-t. Ez egyébként nem csak Bakács jellemhibája, hanem társadalmunk tükörképe is: nálunk az adócsaló szegény áldozat, akit üldöz az APEH, máshol fehérgalléros bűnöző. Értem én, hogy a nyolcvanezerért dolgozó kényszervállalkozó (mert csak úgy veszik fel, ha maga könyvel) nem tud harminc ezreket kifizetni járulékokra, megértem azt is, hogy az adó-ki-nem-fizetése kis hazánkban politikai állásfoglalás (“én ezeknek nem fizetek”)… de… azért ideje lenne már feldolgozni valahogy, hogy az a kassza azért mégis csak közös kassza, és az, hogy üres, az nem KIZÁRÓLAG a korrupt politikusok hibája. Bakács például milyen alapon menne pszichés problémáival pszichológushoz, ha az elmúlt hat évben saját bevallása szerint nem fizetett tb-t, magánkezelésre pedig nincs pénze? Az adócsalás itt az igazi “bűn”, nem a szalámilopás… Ettől függetlenül én sem érezem úgy, hogy jogomban áll pálcát törni főhősünk felett.

  Kedvelés

   1. Az alapból adja az ívet, hogy még szakértők sem tudják kapásból, hány módon adóztatnak minket már így is. Meg az adók mértéke is durva… Izraelben valami 5% az ÁFA (legalábbis nekem azt mondta egy izraeli ismerősöm). Persze nekik nincs államadósságuk, főleg nem amit mindenképpen ki akarnak fizetni “becsületből”. :D

    Kedvelés

 3. Nem kéne egy embert ennyire lejáratni,gondolom ha nem hozzák nyilvános-
  ságra akkor is megkapná a méltó büntetését.
  A biztonsági őrök meg azért is vannak,hogy az ilyen eseteket meggátol-
  ják,mint ahogy ez meg is történt.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s