Tudod az általános iskolai anyagot?

Az egész ország kiakadt azon, hogy milyen siralmasan teljesítettek a Való Világ játékosai az úgynevezett sulihéten. Hétfőtől csütörtökig napi öt órában illemet, magyart, matekot, történelmet, éneket és tesit tanítottak nekik, pénteken pedig vizsgázniuk kellett. A villán kívül rekedt nyárspolgárok talán okosabbak?

„Naná, hogy okosabb vagyok ezeknél” – mondja mindenki. Egyszerűen kötelező megbotránkozni a képernyőre került tudatlanságon, miközben az utca emberének is van takargatnivalója. Az online újságírók és a vicces kedvű civilek egyik kedvenc témája, hogy kamerával a kezükben leszólítják a szembejövőket, és az „alapműveltséghez” tartozó kérdéseket tesznek föl nekik. Az eredmény többnyire vérciki, mert a honfitársak még azt sem szokták tudni, melyik nemzeti ünnepnek mi a történelmi háttere. Tisztelet a kivételnek, persze. De annál is több tisztelet annak, aki pontosan meghatározza, mi is az alapműveltség.

De nehéz az iskolatáska... | Fotó: RTL Klub

„Törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokával szorzunk” – skandálta Szandika a villában a matekkönyvből bemagolt mondatot. Ám attól tartok, sosem fogja két ambiciózus tört szám megszégyeníteni a világot azzal, hogy mindenkihez odamegy: „Hé, osszál már el minket egymással!”.

Az előző mondat miatt alighanem minden természettudós, műszaki és informatikai szakember „idióta bölcsész buksza” felkiáltással kattintott tova, mert az ő életük szerves részét jelentik a számok. Őket az hagyja hidegen, hogy Alekosz szerint Koppány nem halt meg, vagy hogy egy korábbi adásban az azóta kiesett Ildikó a tizenkilencedik századra taksálta az első világháborút.

Nem baj, elvégre a valóságshow műfaja az ítélkezést szolgálja. Ítélkezni pedig jó, még azt is szívesen beskatulyázzuk, akit nem ismerünk. Mint ahogy váltótársam, Nagy Zsófi írta tegnap, a fővárosi-vidéki ellentétpár látszólag akkor is megállja a helyét, amikor semmi alapja nincs. Van-e jobb érzés, mint megosztani egy-egy vidéki, cigány vagy külföldi szereplő aranyköpését vagy nyelvbotlását másokkal? „Nézd, milyen hülye! Bezzeg én különb vagyok!” – kürtölik világgá a fiatalok, holott a felsőoktatásban az számít menőnek, aki a számonkérés után már el is felejti az anyagot.

Ja, hogy egy vizsgaidőszakot össze sem lehet hasonlítani az általános iskolával? Dehogynem. Szakot mi választunk, és adott a lehetőség, hogy tájékozódjunk előtte a tantárgyakról. Ugyanakkor a gyerekeknek ugyanazt a maszlagot nyomatja a porosz rendszer. Érdeklődéstől, képességektől, tehetségtől függetlenül. Oké, vannak bizonyos ismeretek, amelyeket látszólag mindenkitől elvár a társadalom.

Jerzy szerint az „én” egy főnév, és emiatt jogosan guvadtak ki szemek százezrei. Ám ugyanabban a másodpercben talán egy vegyész csodálatos fölfedezést tett, ami előrébb viheti az emberiséget. Ha megkérdeznék tőle, mi fán terem a személyes névmás, átlagembernek érthetetlen kémiai képletekhez szokott agya talán annyira leblokkolna, hogy összetörné a sokat érő kémcsövet.

(Még több Való Világ cikk itt!)

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s