Károly Robi, a cukros bácsi

A legjobb felvételizők iPad-et kapnak ajándékba a gyöngyösi főiskolán. Nem csalás, nem ámítás, a felsőoktatási intézmények már nem érdekes tantárgyakkal, piacképesnek feltüntetett diplomával és náluk végzett celebekkel csalogatják a fiatalokat.

Az érettségizők száma demográfiai okok miatt folyamatosan csökken, suliból pedig annyi van, mint a nyű. Lassan Jusztika néni is a homlokára csaphat Alsóvalagpusztán, hogy csinálni kéne mán’ egy főiskolát. Fanyar hasonlat ide vagy oda, kétség nem fér hozzá, az esetleg akkreditálható disznótenyésztő alapszak ezerszer keresettebb lesz a munkaerőpiacon, mint bölcsész társai. Persze, egy ajándék röfi vonzereje korántsem veheti föl a versenyt egy iPad-ével.

Ezt bizony sunáznám! | Fotó: computerworld.hu

Istenem, egy iPad! Egy igazi, hús-vér, talpig dizájnos kütyü, amit a kézhezvétel napján körülbelül óránként megsimogatnék csak azért, hogy jól érezze magát nálam. Mellesleg száznegyvenezer körül mozog a legolcsóbb darab ára. Bezzeg nekem még egy kártyanaptár sem jutott a beiratkozásnál! Oké, nem arról van szó, hogy a felvételi papírok kitöltésekor becsönget a Károly Róbert Főiskola munkatársa a tinikhez, és hozzájuk vágja a műszaki piac egyik legújabb csodáját, de akkor is furcsa számomra ez a csalogatás. És irigy vagyok a leendő gólyákra, mert ha idén táblagép a csali, akkor jövőre talán még inkább nyálcsorgató holmi vár rájuk.

iMat is jöhet. | Fotó: Puruttya

„A készüléket a főiskola gazdaság- és társadalomtudományi karának államilag finanszírozott nappali alapképzéseire felvételiző és a legjobb eredményt felmutató száz elsőéves kapja meg” – szól a vesszők nélküli híradás, megjegyezve, hogy egy ilyen cucc sokat segít a tanulásban. Nem tagadom, az én figyelmemet az említett termék „kistestvére”, egy iPod tartja össze a vizsgaidőszak nehéz napjain, iskolába jövet-menet pedig segít elütni az úton töltött másfél órát. Vagy két és felet, ha a MÁV éppen durcás kedvében van. De ez most nem számít, hiszen nem Apple-reklámról és nem vasúti antireklámról van szó, hanem a felsőoktatás kereskedelmi mivoltáról.

A mai tizennyolc évesek közül sokan annyira tétovák, hogy nem csodálom a blogos váltótársaim által említett „TO-s nénik” heveny idegbaját. Másrészt pedig akár egy ilyen közlemény is könnyedén befolyásolhatja a pályaválasztást. Nincs ezzel semmi baj, mert egy iPad sokkal elfogadhatóbb indok számomra, mint a klasszikussá vált „kell valami diploma” vagy a „még Pityu is el tudta végezni” érv. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a határozott lelkeket egy NASA-nak gyártott szupermasina ígéretével sem lehetne Gyöngyösre csábítani.

A Károly Róbertről elnevezett intézmény tehát nem csinál semmi rosszat, csak kihasználja a marketing nyújtotta lehetőségeket a fejkvóta gyarapítására.

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s