Fizetnél internetes újságért?

Mit szólnál hozzá, ha a kedvenc hírportálodon egy kíváncsi kattintás után ez a szöveg fogadna? „A cikk ára száz forint.” És még mielőtt ízetlen tréfának hinnéd a dolgot, az oldal máris a képedbe tolná a fizetési lehetőségeket. Bankkártya, PayPal, átutalás, emelt díjas SMS, satöbbi.

Fogadjunk, olyan gyorsan húznál a bezárás ikon felé, hogy beleszédülne az egér! Ha történetesen azért az írásért kellene jelentéktelennek látszó összeget perkálnod, ami éppen nagyon érdekel, és máshol nem találod, akkor is elmenekülnél? Én bizony el. Valamiért zsigerből elutasítom, hogy az interneten fizetnem kelljen bármiért is. Újságért, könyvért szó nélkül nyitom a pénztárcám. Azok az enyémek, megfoghatom őket. Zizeg a papírjuk, és jellegzetes illatuk van. A világhálón viszont mezei utas vagyok. A hozzáférésért havonta „bérletet” veszek – ezzel le is tudom az anyagi kötelezettségeket.

Pély Pali nem fizet. | Fotó: elelmiszer.hu

Akármit olvasok is a monitoron, nem érzem magam tolvajnak vagy potyázónak. Önző vagyok, úgy érzem, hogy a hírek és a cikkek alanyi jogon járnak nekem. Bezzeg az angolszász kultúrában jól megy az onlájn tartalombiznisz. A digitális újságnál kifizetik, amit elolvasnak, a digitális tévé prémiumcsatornáinál kifizetik, amit megnéznek. A hirdetők pedig pontosan tudják, melyik társadalmi csoport mire vevő, így aszerint intézik kampányaikat. Ez a fajta szolgáltatási és fogyasztási modell kívülről rokonszenves, ám ha fizetős cuccal találom szemben magam, mégis fölháborodom.

(A magyar onlájn újságírói kultúráról itt.)

Sőt, rögtön vészstratégiák jutnak eszembe. Úgy, mint a rendszer feltörése, vagy olyan hely keresése, ahol ugyanazt megtalálom ingyen. Legutolsó esetben pedig megosztó csoport alapítása, ahol néhány tucat ember összefog a spórolásért. Indulhatna mondjuk négy-öt haverral, és ha az egyikünk megvesz egy cikket, akkor fű alatt, egy dokumentumba vagy képfájlba másolva odaadja a többinek. A száz forintos ár így máris húsz-huszonötre csökken.

(Az e-demokráciáról itt.)

Kultúrbarbár ötletem akár frappánsnak is tűnhetne, ha néhány percre feledni tudnám, hogy egy kicsit a másik oldalon állok. Elvégre újságírónak, vagy valami hasonlónak készülök, és nem érdemes tervet gyártani a saját jövőm kizsákmányolására. De ha én nem töröm a fejem „gonosz” terveken, szemrebbenés nélkül megteszi helyettem más. Egyik felem tehát durcás képpel csapkodja a klaviatúrát, fityiszt mutatva a haszonleső burzsujoknak, a másik viszont próbálja megértetni velem, hogy huszonegy évesen ciki ez a szűklátókörű hozzáállás.

2 Comments

 1. Teljesen igazad van, Magyarországon ennek nincs kultúrája :) De mindig van valami alternatíva, már így is, úgy is döglődik az online-offline újságírás a finanszírozhatóság miatt… ha akad egy zseniális ötleted a rendszer kijátszása helyett, biztosíthatnád a helyed a területen, sőt sokat is kereshetnél vele! :) (world domination hahahaaaa)
  A másik gondolatom az, hogy úgysem tudnád magad kizsákmányolni ezzel a tervvel. Magyarországon nem találsz három másik embert, aki hajlandó lenne összedobni arra a 100 forintos cikkre Veled együtt… (viszont találsz 243452 embert, akit kisebb agymosással rávehetsz arra, hogy az összes megtakarításukat adják Neked, de ez más kérdés :D)
  Mindegy, remélem, akad valami zseniális ötleted a megújított online újság-finanszírozásra. :P

  Kedvelés

  1. LOL köszi a bizalmat, de egyelőre azt kellene elérni, h vmi online újság finanszírozzon engem.
   a viccet félretéve egyébként ott kezdődik a probléma, h az online hirdetés sokkal olcsóbb, mint az újságbéli, szóval hiába raknak tele egy csomó oldalt gusztustalan, villogó bannerkészlettel, felugró ablakokkal meg egérkurzor-követő rossebbel, nem várható nagy tarolás, hacsak nem érkezik százezres látogatottság. és ha a reklámból nehéz megélni, ki más marad potenciális pénzforrásnak, mint a szerencsétlen olvasó?
   mindenesetre én egyelőre piacidegen tényező vagyok, 0 fizetési hajlandósággal, reklámtiltó böngészőbővítménnyel, hirdetésmentes bloggal meg ingyen cikkekkel @;D

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s