A legutálatosabb vizsgázó

Ismerek egy csajt, aki minden áldott számonkérés előtt lenyomja ugyanazt az idegbeteg műsort, pedig oda-vissza megtanulta az anyagot. Fogalmam sincs, miért nem képes egy kicsit lazábban venni ezt az egész egyetem dolgot…

Más puskáját kicsapni az asztalra, komótosan kikeresni belőle a lényeget, és szemrebbenés nélkül odafirkantani a lapra – na, az stílus. Vagy egy tételt elolvasni a húszból, halálos nyugalommal bemenni, és kihúzni éppen azt. Ennél elegánsabb győzelmet elképzelni sem lehet. Ha nem sikerül? Nincs baj. Mindig van következő alkalom, de ha mégsem, dobni kell egy e-mailt a tanárnak, hogy légyszi, legyen.

Mi van, öreg, nem láttál még strébert?

A kettes előbb-utóbb összejön, legföljebb jövőre vagy azután. Fiatalok vagyunk, időnk, mint a tenger. Hallgatónak lenni sikkes. Akár egy harmincéves is boldogan visítja, hogy ő bizony még a szorgalmi és a vizsgaidőszak boldog-boldogtalan váltakozásában éli hónapjait.

(Egy vizsgázó próbatételei itt.)

Ez a lány viszont nem enged a lustaság léha csábításának. Más, normális ember a vizsga előtti éjszakát üres kávéscsészék és energiaitalos dobozok társaságában tölti, próbálja bevésni rövid távú memóriájába a mondatokat. Bezzeg ez az ütődött képes egy héten át, mindennap néhány órát görnyedni a jegyzetek fölött. Aztán mindenkivel közli, hogy ő nem tud semmit, meg fog bukni. Úgy járkál az ajtó előtt, mintha bitófa várná a túloldalon. Remegve megy be, majd vigyorogva jön ki. Ötössel.

(Ilyen volt az idő, a pénz meg a zéhá fősulin.)

„Fú, ügyi vagy, gratulálok” – mondják neki a kedvesek, és akik elkérnék tőle az anyagot. „Ó, hogy rohadnál meg” – gondolják róla a kevésbé kedvesek, és akiknek úgysem kell az anyag, mert nem óhajtják megtanulni. „Á, a következőn úgyis meg fogok bukni” – legyint a furcsa nebuló, de már lélekben föl is készült rá, hogy nekiüljön a soros tantárgynak.

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s