Bárgyú kommentektől áll a cövek?

Tök hülyének érzem magam. Olyan ország sajtószabadsága fölött hullattam krokodilkönnyeket, amelynek annyi köze van a liberális eszmékhez, mint Hitlernek a faji egyenlőséghez. A kulturált közlés összeszedettebb helyeken még csak-csak megyeget, a cikkekhez kapcsolódó véleménynyilvánítással azonban súlyos gondok vannak.

A névtelenül mocskolódó papucsállatkák témája örök, de nem hittem volna, hogy egy-két komment még mindig meg tud lepni. Történt ugyanis, hogy a legutóbbi, beszélni nem tudó cigánygyerekről szóló szösszenet alá tömegével jöttek a rasszista megnyilvánulások a blogomra. Az anonim megjegyzések lehetősége évek óta adott volt, és még egyetlen esetben sem cenzúráztam őket, pedig kaptam ám hideget-meleget. Hozzászoktam a kritikához. Egy „hülye vagy, bazzeg” cifra körmondatokban kifejtve is édeskevés ahhoz, hogy kihozzon a sodromból.

Ideges vagy, bébi? | Fotó: rogersbroadcasting.com

Most viszont több ízben közölték velem, hogy mentálisan alulszituált, morális csőd vagyok, amiért leszéparcúztam egy roma kölyköt. Csalódott sóhajtás után eltávolítottam az érintett megnyilvánulásokat, és véget vetettem a névtelen bulinak. Azóta csak az szólhat hozzá, aki kegyeskedik regisztrálni. Én pedig egyenesen Szalai Annamáriának érzem magam, amiért így megnyirbáltam a saját kicsi birodalmam szabadságát.

(Első cikkem utáni fikaáradat itt.)

Az intézkedés amúgy hatékony volt, mert azóta csupa értelmes reakciót kapok. Érdekes, hogy ha az említett írás egy nyomtatott lapban kapott volna helyet, akkor valószínűleg nem vált ki semmi szélsőséget az olvasókból. Vagy ha föl is háborodik valaki, mire megírja a levelet, vagy előkeresi az impresszumban megadott telefonszámot, jócskán alábbhagy a dühe, mivel név, hang és minimális anyagi teher vállalása szükséges az efféle visszajelzéshez.

A neten bezzeg mindenféle hacacáré nélkül, durr bele le lehet vezetni a feszültséget, de még sok más gerincmentes cselekedet is elkövethető. A cikklopás, -ollózás, -átírás és társai olyannyira szokványosak a virtuális térben, hogy minden újságírónak és zsurnalisztajelöltnek kutyakötelessége szembenézni ezekkel az eshetőségekkel. Remélem, Zöldi László elnézi nekem, hogy kedvesen naivnak találom legutóbbi eszmefuttatását a Mandiner portálra jellemző tartalomcsórásról.

(Cuki hozzászólások nekem itt.)

Újságírói etika? Szöveg és képmás fölhasználása? Személyeskedő hozzászólások? Honorárium vagy fájdalomdíj mindezért? Ugyan már! Az említett szájt látogatóinak tekintélyes hányada épp az ilyen „szoci oldalról” csaklizott cikkekre bukik, talán még szexuális értelemben is. Tudomásul kell venni, hogy ezek az emberek élvezik a következmények nélküli fröcskölést, megkeresnek minket a közösségi portálokon, megbeszélik, hogy fotóink alapján vajon zsidók vagyunk-e, esetleg cigányok, végül látványosan próbálnak élcelődni szakmabeli mivoltunkkal.

Egyfajta kielégülést okozunk nekik. És ez talán még szebb gesztus tőlünk, mintha világmegváltó sorokat rónánk a monitorra.

5 Comments

 1. Ó jaj, este elolvastam a neon-kommenteket a WB-ügyben (mezei hírcikk, semmi vélemény), ne tudd meg! Nyolcvanból hatvanat törölni kéne. Tizenöt alatt ABSZOLÚT nincs önkontroll, még annyi se, mint később. Mi már szerkesztőségileg kriptozsidók vagyunk mind. :DDD

  Most elárulok valamit bizalmasan. A minap szétnéztem egy kicsit az említett “szoci oldalon”, amit általad ismertem meg, és találtam egy rendkívül idegesítő tagot. Bicskanyitogatóan modoros, fennhéjázó, kioktató stílusban osztott egy másik ottani szerzőt, nem mellőzve a kicsinyes személyeskedést sem, mindezt “vitacikknek” álcázva, mert gondolom, tanulta az ációkációkommunikációs oskolában a tizenhatodik diploma megszerzésekor, hogy aztat úgy köll. Rögtön eszembe jutott, hogy írok neki pár sort kommentben, persze névvel, mert én csak úgy szoktam: finoman, de határozottan, némi iróniával megspékelve. Aztán rájöttem, hogy ahhoz regisztrálni kell – nem volt hozzá kedvem. Idő, energia, megadott adat, extra spam az értesítések és visszajelzések, no meg az esetleges hírlevelek miatt… kell ez a francnak. Így aztán lenyeltem a véleményemet. Utána – jaj, ez annyira jellemzően trollos magatartás – rákerestem az illetőre azért, és kiderült, hogy tökátlag, középszerű teljesítmény, rohadtul modoros, iskolakönyves stílusban, nóném felületeken. Ettől kicsit megnyugodtam, sőt, szinte kéjesen nyugtáztam: lám, nem valami alázatos tehetségbe kötöttem volna itt bele ismeretlenül, egy szál cikk alapján, hanem egy “nagyképű szarjankóba”. Azt hiszem, így működnek az általad lefestett trollok is, csak vegytiszta gyűlölettel, konkrét ellenségképpel és NÉVTELENÜL sokkal durvábban lecsapódik mindez. Józan ésszel persze tudom, hogy a szerző nyilván fiatal, pimasz, keresi a hangját, és kinövi a kioktató modorosságot öt éven belül – ettől pedig még lehet nagyszerű ember.

  Anyway:
  “Egyfajta kielégülést okozunk nekik. És ez talán még szebb gesztus tőlünk, mintha világmegváltó sorokat rónánk a monitorra.”
  Ebben az uccsó mondatban az igazság!

  Kedvelés

  1. a wb-ügy azért necces, mert a médiának valamilyen oknál fogva nem sikerült ellátni a feladatát. nyilván nem az újságírók hibája volt, h nem fotóztak be a hullazsákok alá, de azért durva, h az eset után 12 órával is kétes hírek terjengtek, meg minden portál kirakott 4-5 “állítólag”-gal meg “szemtanúk szerint”-tel zsúfolt anyagot, h legyen kattintás. (jó, ha lenne saját oldalam, én is kitettem volna ilyeneket, mert rengeteg kattot hozhattak.) viszont itt vmi bűzlik, akár voltak késelő cigányok, akár nem. itt vki vmilyen infót vissza akar(t) tartani gazdasági vagy politikai érdekből, ami azért egy ilyen kaliberű hírnél ciki. már az is eleve paradoxon, h sokan jobban hisznek a 15 éves bé janika fészbúk kommentjének, mint a rendőrségi sajtóközleménynek… mondjuk mindegy, mert nekem SENKI nem fogja tudni megmagyarázni, h a sok birka minek ment be vhova, ahol szemmel láthatóan nem lehetett elférni.
   az idegesítő tag nevét kérem szépen privátban, baromi kíváncsi vagyok, kire gondolsz @XD

   Kedvelés

   1. Azért itt elég durva önellentmondásba keveredett a rendőrség, a mentők, sőt a sajtó is – érthető, hogy elfordultak tőlük. Nekem is szemet szúrt, hogy elláttak több embert a mentők, közben meg azt mondták, hogy csak az a három lány sérült meg, aki meg is halt. Ez nem jellemző a tömegpánikra, hogy csak 3 ember sérül meg ilyen tömegben és az a három ember úgy sérül, hogy meg is is hal.
    Aki hátulra állt, nem biztos, hogy tudta, mekkora a hely és mennyien férnek be. Ennyi. Éljen az agorafóbia.

    Kedvelés

    1. egyik barátnőm bemásolta msn-en, h a barátnőjének még napok múlva is fájt mindene, úgy összenyomta a tömeg. kár, h én még akkor is fenntartással kezelem az x-nek y-ja által mondott infókat, ha maximálisan megbízhatónak tartom az érintetteket @=S szóval oké, nyilván elhiszem meg minden, de nem fogom perdöntő érvként használni sehol, mert nem saját tapasztalat.

     Kedvelés

 2. mostantól ismét bárki hozzászólhat (regisztráció nélkül), de minden kommentet ellenőrzök megjelenés előtt. oltári gáz, tudom, viszont itt nem lesz rasszista flame party, az fix.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s