Furcsa pár az erőszak ellen

Eminem és Rihanna szokatlan kettőse olyan klipet is készíthetett volna a Love The Way You Lie című számhoz, amelyet mások szoktak. Egy kicsit énekel a szép lány szexisen, aztán sokat szövegel a csúnya srác frappánsan, és már kész is a videó. De nem, ők összehoztak egy apró filmet, hogy négy és fél percben megüzenjék a világnak, milyen is a kapcsolaton belüli erőszak.

A földkerekség egyik legkívánatosabb színésznőjének választott Megan Fox, meg a Lost című sorozatból ismert Dominic Monaghan szédítő szenvedéllyel tépik és ölelik egymást a Joseph Kahn rendezte kisfilmben. A boldogabb nézőknek akaratlanul is a két zenész magánéleti válsága ugrik be a véresen komoly képekről, hiszen Rihannát olyan alaposan elverte tavaly exbarátja, Chris Brown, hogy felismerhetetlenségig eltorzult arc nézett vissza az énekesnő elhíresült, közvetlenül egy heves vita után készült fotóján.

"You swore you've never hit 'em, never do nothing to hurt 'em"

Azaz csak nézett volna, ha ki tudta volna nyitni püffedt szemeit szegényke. Eminem pedig hol a bíróságon hadakozik a kétszeresen is volt feleségével, Kimmel a kislányuk felügyeleti jogáért, hol pedig kézen fogva mutatkozik az asszonnyal. Már a bulvársajtó sem tudja követni, hogy éppen együtt vannak-e, Rihanna boldogsága viszont beteljesülni látszik egy remélhetően kevésbé agresszív sportoló oldalán.

A boldogtalanabb nézőknek pedig nem kell egészen a csillagokig menniük példáért, mert a saját sorsukban is megtalálják azt. Az internetes hozzászólások szerint volt, aki elsírta magát a hadakozó színészpáros láttán, míg mások hosszú perceken át képtelenek voltak megszólalni utána. És ha közülük akár csak egy is fölismerte saját kapcsolatát, már megérte leforgatni a videót.

"Just gonna stand there, and watch me burn"

Bevallom, a klip nyári premierje előtt azt hittem, hogy a dal csak átvitt értelemben említ ütéseket, és két, a mezei módon veszekedős kedvesről szól, akik időről időre halálra sértik egymást, de azért köszönik, jól megvannak együtt. Tévedtem, a lángoló és brutalitást hordozó jelenetek megleptek. És ha egy klip meglepő, akkor egyszerűen muszáj újra és újra megnézni.

Közben rácsodálkozni a Megan tökéletes arcán éktelenkedő verésnyomokra, és beleborzongani, vajon hány nő lehet a világon, akinek nemcsak ügyes sminkes varázsolta pofijára egy felemás szerelem megannyi lenyomatát. Hanem az a férfi, aki a lelkének része, akiért bármit megtenne, és akitől gyengédséget, simogatást vár ökölcsapások helyett. „Ígérem, nem fordul elő többször… bocsáss meg” – hadarja Eminem, és e sorok hallatán talán pasik ezrei temetik arcukat a tenyerükbe úgy, mint Monaghan, undorodva saját maguktól és az egész élettől.

A videó rendezője egyébként a párhuzamok ellenére azt vallja, hogy csupán két képzeletbeli karaktert akart ábrázolni, a többit meg a gondolatainkra bízza. És bizony a fantáziánk az, ami tizedjére is végigbámultatja velünk a klipet. Akár a két zenész jut róla eszünkbe, akár saját magunk, akár a folyton ordítozó szomszéd házaspár, négy és fél percre részesei lehetünk egy melankolikus zenére álmodott tragédiának.

__________
* Augusztus végén írtam, csak elfelejtődött…

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s