Janicsák Veca nem volt jó celebnek

Akár egy ártalmatlan tévéműsor is kihozhatja belőlünk az állatot. Nem kell ahhoz botrányos baleset vagy végeláthatatlan sorban állás, hogy magunkból kivetkőzve káromkodjunk, akár napokon keresztül. Elég hozzá egyetlen estényi Megasztár vagy X-Faktor, és máris zsigeri indulatok törnek felszínre.

Múlt hétvégén el kellett búcsúznunk a tehetségkutatók két vitatott szereplőjétől. Pénteken Szíj Melindát küldte haza a tv2 zsűrije, az énekesnő pedig megköszönte, hogy a négy szakember levette az ő törékeny válláról ezt a hatalmas terhet. Szombaton meg Janicsák Veronika távozott az RTL Klub csilivili ledfalas stúdiójából, miután a mentorok nem tudtak, vagy inkább nem akartak választani Vastag Csaba és a mezőny utolsó női versenyzője között. A szabályok szerint így annak kellett elköszönnie, aki a legkevesebb szavazatot kapta a nézőktől, ez pedig az aranytorkú Veca volt.

Is she going to survive? | Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Távol álljon tőlem mindennemű gyanúsítgatás, de mindig is sejtettem, hogy az ilyen showműsorok győzteseinek személyét nem a tehetség, a rokonszenv és a puszta véletlen dönti el, hanem a média. Megasztáréknál okultak a konkurencia első Csillag születikjének nyerteséből, és nem akartak egy újabb, szociális alapon megválasztott Utasi Árpit a trónra. Igaz, Szíj Melinda legalább ért valamihez, mert csodálatosan énekel, de hiába, ha lelkileg nem alkalmas a celeblétre. Hírességet csak abból lehet faragni, aki maga is akarja. Janicsák Veronika akarta, nagyon és görcsösen. Az összevágott képsorokból úgy tűnt, mintha legalább annyit sírt volna az előválogatók alatt, mint amennyit énekelt. „Mindent föltettem erre a versenyre” – szipogta a huszonegy éves lány, és tényleg úgy látszott, mintha szívét-lelkét beleadná minden produkcióba.

Csak azt nem értem, miért kezelte úgy az egész megmérettetést, mint egyetlen lehetőséget az énekesi pályához. Miként az is homályos számomra, hogy miért háborognak emberek ezrei, miért akarják saját levében megfőzni a döntetlen mentorhelyzetet teremtő Keresztes Ildikót, és miért várják, hogy énektudás alapján szülessen eredmény. Mi, magyarok nem láttunk tán elég tehetségkutatót ahhoz, hogy tudjuk: nem tehetségeket, hanem potenciális sztár-alapanyagokat kutatnak a csatornák? Ha Király L. Norbi több pénzt hoz majd, mint Veca, akkor nincs mese, előbbinek kell maradnia, ő fog kedvezőbb PR-t kapni.

A sztárcsinálás nemzetközi tendenciáját bizonyítja egy ötvennégy esztendős brazil tesitanár esete a brit X-Faktor nemrég befejeződött, hetedik szériájában. Wagner Fiuza-Carrilho borzasztó kiejtéssel és bizarr táncmozdulatokkal adta elő össze nem illő dalokból komponált számait, a közönség pedig imádta őt. A mentorok a nyolcadik héten küldték haza. A kappanhangú fazon másra nem volt jó, csupán elrettentő példának, de celeb akart lenni, és olyat mutatott a nézőknek, amilyet még senki más. Nem kérdéses, hogy több rajongója akadt, mint egy „sima” énekesnek, aki a hangok tisztaságával bíbelődve próbál megfelelni az elvárásoknak. Szóval, aki művészetre és tökéletes dallamokra vágyik, vegyen inkább egy hangversenybérletet. A tévé ugyanis csak cirkuszt ad a népnek.

4 Comments

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s