A lincselők lelke

Lincselés fenyegeti az ország északkeleti részének újságíróit váltótársam, Nagy Zsófi szerint. Bevallom, a tömegindulatról szóló sztorik olvasásakor el sem jutok odáig, hogy a médiamunkásokat féltsem. Mert ezredjére is képes vagyok kiakadni a primitív elkövetőkön.

Számomra ez bőrszíntől és anyagi helyzettől független téma, még akkor is, ha javarészt a csóró cigányok lakta településeket érinti. „Olaszliszka elég messze van” – nyugtattam magam számtalanszor Szögi Lajos esete óta, és őszintén reméltem, hogy bár földrajzi értelemben nyilvánvaló a naivitásom, talán mégis különb emberek élnek errefelé. Pedig Szabolcs nem sokkal civilizáltabb Borsodnál.

A kéz árnyalata számít, vagy valami más? | Fotó: MTI

Igen hamar letépte hát álmaim szárnyait a néhány napos hír, miszerint az ibrányi busz halálra gázolt egy szerencsétlent, a feldühödött helyiek meg a sofőr életére törtek, majd nekimentek az intézkedő rendőröknek. Ez a kisváros mindössze huszonöt kilométerre van Nyíregyházától, és nem úgy él a köztudatban, mint például Hodász vagy Érpatak. Lakosságának roma része csöppet sem volt hírhedt. Egészen mostanáig.

„Egy baleset után odaérkező hangadó ráadásul tovább hergelte a helyieket, mondván: ő látta, amint a sofőr szándékosan ráhúzta a kormányt a vétlen gyalogosra.” A mondat a Szabolcs Online-on megjelent beszámolóból származik, és segít megértetni a fejlettebb szuperegójú olvasókkal a majdnem-tragédia hátterét. Maga a gázolás természetesen nemcsak majdnem tragédia, ám „csupán” néhány személyé. Ami utána történt, az viszont nemzeti, társadalmi, vagy nevezzük akárhogy, de sok embert érintő jelenség.

A baleset helyszíne. Vérrel, ahogy az olvasók szeretik. | Fotó: Szabolcs Online

„De hát nekem nincs is olyan szuperegóm” – elmélkedhet a hárommal ezelőtti mondaton az egyszerű internetező. Gyorsan megnyugtatom, hogy mindenkinek van, egy Freud nevű fazon szerint legalábbis. Arra való, hogy az ösztöneink esetenként állatias késztetését ellensúlyozza. Ha például legszívesebben lehajítanánk büdös fülketársunkat a vonatról, mégsem tesszük meg, mert tudjuk, hogy akkor lecsuknának minket, meg egyébként is milyen csúnya dolog lenne az.

Sigmund bácsi pszichoanalízise úgy kapcsolódik az agresszív emberekhez, hogy a tárgyalt illetőknél valamiért egyáltalán nem, vagy csak részben alakult ki a morális korlátok közé szorító „felettes én”. Ordítanak, veszekednek, ütnek, vernek, rúgnak, lincselnek, hergelnek ész nélkül. Ha megbüntetik őket, helyrebillen az identitásuk? Némi bírság vagy szabadságvesztés előhozza belőlük azt, amit a gének, a neveltetés és a személyes tapasztalatok nem tudtak? Azaz a normális embert.

3 Comments

 1. Már nem azért, de megnézném én azokat a szülőket, akiknek a kicsi gyerekei felügyelet nélkül szánkózhatnak a nyílt úton, utcán, téli út- és fényviszonyok közepette. Tragédia az ilyen, de a szülők felelőssége súlyosabb, mint a sofőré.

  Pár hete egy hülye brit pár a parkolóban, a bezáratlan autóban hagyta 6 hónapos gyerekét, amit el akart vinni egy figura. A szülőket hősként ünnepelték, amiért a gyorsuló autóra vetették magukat, felvette a biztonsági kamera. Sztem meg csak rohadt felelőtlen, gyereknevelésre éretlen taknyosok azok, akik
  a, nem zárják be a kocsit, mikor otthagyják
  b, benne hagyják tökegyedül a 6 hónapos gyereket – akkor is, ha csak öt percről van szó (megfulladni egy perc alatt is frankón lehet)

  Most lehet, hogy én vagyok a köcsög meg a vaskalapos, de sztem az ilyen szülőknek azért van min gondolkozni, mielőtt lincselni indulnak.

  Kedvelés

  1. a szánkós esetben nyilván jobb érzés másra hárítani a felelősséget, mint bevállalni @=S

   a 6 hónaposnál meg kajak nemtom, mi a teendő. oké, nyilván nem szabad egyedül hagyni a kocsiban például, de azért a nappaliban is bármikor magára maradhat 1 percre, és megfulladhat. nekem egyébként 1 perc sem rémlik, h egyedül lettem volna kiskoromban, szóval ősök valószínűleg jól csináltak vmit, de így, 21 éves fejjel képtelen vagyok belegondolni, h miként lehet a figyelem 1 részét MINDIG a pulyán tartani. ez biztos vmi ösztön, ami csak akkor jön elő, ha szükség van rá, vagy nemtom o.O

   aki meg lincselni indul, az eleve bassza magát arcon gereblyével, előzménytől függetlenül!

   Kedvelés

   1. Oké, tény, hogy tragédia sajnos úgy is bekövetkezhet, hogy a szülő vigyázott a lurkóra – de azért csak kisebb a valószínűsége, mint felügyelet nélküli, magára hagyott gyerek esetében. Ami a kis 6 hónapost illeti, sztem nem kell két felnőtt ember a tankoláshoz/autópálya matrica-vásárláshoz/üdítő kiválasztásához/pisiléshez, egyikük vígan maradhatott volna a gyerek mellett. A lincselők ügyében meg csatlakozom az említett gondolatsorhoz.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s