Szerintem tök hülyék vagyunk

Ki az a bolond, aki az érett kapitalizmus korában ingyen osztogatja a huszonegyedik század legbecsesebb javát, az információt? Mi. Itt, a Klubhálón hetvenszer leírtuk már a diákportál létrehozásával kapcsolatos ötleteinket, hogy mit tartunk jónak, és mit nem. Ennyi idő alatt akár meg is valósíthattuk volna.

Olyan világot élünk, amelyben a tanácsadás külön hivatás. Vannak, akik arra szakosodtak, hogy egyengessék a karrierünket, mások jó pénzért terelgetnek bennünket az edzőteremben, és ha mázlink van, ajándékba még azt is megmondják, mit (ne) együnk. A tengerentúlon igen népszerű az úgynevezett life coaching, ami komplett életvezetési csomagot foglal magába. A kuncsaftoknak képzett edzők segítenek meghatározni céljaikat, s elérni azokat. De ez mind-mind pénzbe kerül, ráadásul elég sokba. Üzleti téren pedig még borsosabb az ilyesmi, gondoljunk csak arra, hogy egy-egy cég mennyit képes kifizetni a sikeres marketingért.

Erről már lekéstünk... | Fotó: Subba

Szóval itt vagyunk mi, nagyrészt fiatalok, kisrészt fiatal lelkűek, és odáig sem jutottunk el, hogy elindítsunk egy szerencsétlen domainregisztrációt, amely tejszínhabbal is legföljebb öt percet vesz igénybe. Sőt, jól közzétesszük a lehetőségeket, hátha valaki fölvásárolja mindet, hogy az eredeti, néhány ezer forintos ár többszöröséért adja tovább nekünk. Látszik rajtunk, hogy a magyar felsőoktatás legnagyobb problémája az elméletorientáltság, mert abban profik vagyunk. És elég álszent dolog, hogy éppen én kardoskodom a cselekvés mellett, hiszen még a múlt szombati találkozóra se bírtam elmenni.

Tudom, az egyelőre Médiák fedőnévre hallgató portál fő célja az ismeretek átadása lenne, így látszólag semmi baj azzal, hogy már a létrejöttét is bárkinek hasznosítható eszmecsere előzi meg. De könyörgöm, üzleti vállalkozásra, vagy mi a fenére készülünk, szóval talán mégsem kellene ennyire nyílt lapokkal játszanunk. Vagy azt várjuk, hogy támogatók jelentkezzenek? Akkor ne viselkedjünk szemérmes szűzlányként, aki pislogva filozofál, vajon mit hozhat az éjszaka! Nagy Zsófi már leírta tegnapi jegyzetében, immáron sokadjára, hogy mit tudna nyújtani. Én továbbra is csupán cikkeket, meg némi dizájn és marketing hozzájárulást, de ha kérdeznek tőlem valamit, megpróbálok válaszolni rá.

Csak történjen már kézzelfogható előrelépés portálügyben, mert a végén szenilisek leszünk, mire az új weboldal virtuális vörös szalagját átnyisszantjuk!

8 Comments

  1. majd jön az, hirtelen, villámcsapásszerűen, legalábbis nálam úgy szokott @=) mondjuk tökösnek kell lenni ahhoz, h az ember egyedül vágjon ilyesmibe, a klubhálónál pedig túl sokan vagyunk a hatékony döntéshozáshoz… kellene vmi véleményvezér legalább, mert ennyi egyenjogú taggal cseszhetjük az egészet.

   Kedvelés

 1. Én is javarészt ingyen osztom az információt, és látod, mire megyek vele. Ingyen tanítok, ingyen tanácsadok emailben, és sokszor még egy köszönömöt sem kapok, de ami még rosszabb: kritikát sem :D A diákok, ha nem formális keretek között kommunikálsz velük, nem egy hálás csoport. (formális keretek között viszont iszonyat jófejek és akkor jó velük dolgozni)
  Ráadásul a brandépítésre sem alapozhatsz, mert majd egyszercsak ők már nem lesznek diákok, a gyerekeik meg – ha egyáltalán lesznek – nagyon sok idő múlva szorulnának Rád.
  Hát nekem ez a meglátásom ezzel kapcsolatban, de persze lehet egyet nem érteni :)

  Kedvelés

  1. sajnos, vagy nem sajnos abszolút egyet kell értenem… a diák mindig úgy érzi, h van elég dolga, és nem jó mellé bevállalni plusz 1 terhet, ingyen legalábbis biztosan nem. aztán a szak – különösen, ha komm – elvégzése után rádöbbennek, h hoppá, nincs gyakorlat, gyorsan el kellene menni vhova kávét főzni, h legyen @=S és az egészben az a legszebb, h nem tudják: gyakorlattal sem fognak normális melót kapni. legalábbis elég kicsi az esélye.

   Kedvelés

 2. No jó, azért azt ne feledjük (relatív öröm az ürömben), hogy a válság miatt minden területen nagyobb számban vesznek fel “nulltapasztalatos” diákot és frissen végzett kartársat. Igaz, hogy a cégek többnyire nem fizetnek vagy nagyon keveset adnak csak, ráadásul a motivációjuk sem a tehetséggondozás, hanem a spórolás… de legalább a fiatal rögtön mélyvízben találja magát, és olyan feladatokat kell megoldania, mint tapasztalt kollégáinak, csak a felelősség kisebb azért. Szóval 2009 óta már sehol nem állja meg a helyét az a kifogás, hogy valaki nem talál megfelelő felületet elméleti ismereteinek gyakorlati kamatoztatására.

  Kedvelés

  1. de kissé ellentmondásos, h ugyanaz a média vértezi föl szakmai tapasztalattal a fiatalokat, amelyik néhány hét vagy hónap múlva közli velük, h “jó voltál, köszönjük, ennyi volt, most ahelyett, h fölvennénk, jön más a helyedre ingyen”. én pl úgy érzem magam, mintha hűtőgépszerelői végzettséggel és relatíve sok gyakorlattal próbálnék állást találni az északi sarkon. vannak pingvinek, akik olvasnak, figyelemmel kísérik, amit csinálok, de ők fizetni nem tudnak. nem baj, szeretem a pingvineket <3

   Kedvelés

   1. Hát, ez valszeg csak a válság után fog megváltozni if ever, az tény. Egyébként az egész magyar versenyszférára jellemző, h nem gondolkoznak hosszútávon. Motiváció, képzés, mozgás cégen belül… ennek hosszútávon van értéke, viszont rövidtávon az a gazdaságosabb, hogy “találjunk valakit, aki ingyen is megcsinálja”. Viszont megtalálni és betanítani azt a valakit majd félév/egy év múlva az új valakit kiokítani… na, az már konkrétan deficites. Ebből is (!) látszik, hogy kapitalizmusunk törékeny és amatőr.

    Kedvelés

    1. megtalálni nem nehéz, mert ingyen is jelentkeznek, mint állat, és örülnek, h beengedik őket vhova @=S egyébként igazad van, de sztem nem a válság az oka a helyzetnek, hanem egyszerűen a hülyeség. oké, legyen 20%-ban a válság, 80%-ban meg a hülyeség^^ előbbinek 1x csak vége lesz, de utóbbinak?!

     Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s