Miért vártátok Facebookon a havat?

Nem értem, hogy felnőtt emberek miért csapkodják hátsó felüket a földhöz egy sima hóesés miatt. Valóban varázslatos a fehér táj, és örülhetünk, amiért ilyen sokszínű éghajlattal áldotta meg hazánkat a mindenható. De az online ömlengés nem jó semmire.

„Itt már esik” – írja az egyik. „Nálunk még nem, de bizti mindjárt fog” – reménykedik a másik. „Jaj, már alig várom” – nyafogja a harmadik. Kisgyerekek, kiskutyák és kismacskák esetében egészséges az efféle elragadtatás. Az első kéz-, láb- meg mancsnyom a jéghideg porcukorban, aztán vérre menő hócsaták a suliudvaron, vicces esések a befagyott pocsolyákon… Mind-mind a tél szerves része, a gondtalan csemeték számára legalábbis biztosan. Máshogy látja viszont mindezt egy egyetemista, akinek a hótakaró miatti közlekedési káoszban sokat késik a vonata, és egy munkavállaló, aki a tükörszerű úttesten araszol káromkodva.

Nnna, ez a csúnya hó. | Fotó: ontheapplebox.com

Télen tehát még jobb kicsinek lenni, mint máskor. Akkor is, ha néhanapján popóra ülünk a járdán. A csöppségeknek a fehér csapadék boldogság, a felnőtteknek bosszúság. Ezért nyilván kellemes egy kicsit átállni a gondtalanabb oldalra, akár harmincon éves fejjel is. Elkapni a szálló pelyheket, gombócot gyúrni belőlük, és jól nyakon vágni egy hasonlóan vicces kedvű kollégát velük. De a számítógép előtt ücsörögve, a finom, meleg szobában miért adjuk mások tudtára az értelmetlen epekedést?

Vagy esik, vagy nem, egyszerű, mint az egyszer egy. A korszerű technológiák segítségével nézhetünk felhőtérképet, műhold-térképet, széltérképet, egész országra és földrészre kiterjedő előrejelzést, légnyomást, frontokat meg minden cifraságot. Így aki már nagyon türelmetlen, néhány kattintással utánajárhat, mikor esedékes a csoda. Nyíregyházára egyébként december elsején érkezett meg, sajnos „csúnya ” formájában. Apró koromban eldöntöttem, hogy létezik belőle szép és rút.

Ez meg a szép. | Fotó: jroller.com

Előbbi makulátlan, nagy pelyhekben hullik, békés, ropogós, azonnal gyúrható, és sokáig nem olvad el. Utóbbi pedig jeges vagy vizes, olvadós, barátságtalan, és a pofámba fújja bűntársa, a gonosz szél. Mondanom sem kell, hogy miután az első sarkon találkozott a tomporom a téli talajjal, elillant a gyermekes-játszós hangulatom. A bentről mesésnek látszó táj úgy rám vicsorgott, mint Nagy Zsófi tegnapi cikkében a cicanadrágos meleg fiúk a kocsma vaskalapos népére. Persze, emiatt végül jobban kiröhögtem saját magam, mint azokat, akik közösségi portálokon és csevegőprogramokon várták a kristályos égi áldást. Mostantól ugyanis a „mikor esik már?” helyett olvashatom, hogy „jöjjön már a nyár”.

4 Comments

 1. Szerintem ez a nyafogás a hóesésről kb. ugyanolyan, minthogy leírja valaki hogy mit evett ebédre vagy hogy most éppen jó a kedve, vagy hideg van kint, meg ilyenek. Mert ott a Facebook meg a Twitter és egy gombnyomás az egész, és azzal senki nem törődik sajnos hogy csak akkor írja tele az üzenőfalakat meg ilyesmiket, ha valami érdemi mondanivalója is van.
  Sokan még ugyanezt csinálják “blogírás” címén is :( Az szerintem egyébként sokkal-sokkal rosszabb, mint Twitteren vagy Fb-on, utóbbi még elnézhető.

  Kedvelés

  1. hát ha vki blogon csinálja, az számomra azért jobb, mert nem kötelező odatévedni, fészen viszont eleve nem tiltok le soha senkit, mert mi van, ha érdekeset / fontosat ír. ugyanakkor ezerszer jobb az időjárásról olvasgatni néhány percig, amíg visszagörgetem a hírfolyamot, mint a nem bulvár típusú, uncsi magánéleti problémákról. (a “megcsaltál, te szemét állat”, az pl nálam annyira bulvár, h majdhogynem lájkolom, csak az már szemétség lenne.)

   Kedvelés

   1. Ez is igaz, hogy blogra nem kötelező odatévedni. De mondjuk facebookon nem is várom, hogy világmegváltó dolgokat írjanak ki, csak végigpörgetem hogy na mi újság aztán kész, ahogy te is írtad. Meg én se tiltok le senkit. Viszont ha már blogokat olvasgatok, ott annak örülök hogy ha találok valami minőségit, és mikor ilyeneket látok mint amit fent leírtam, akkor idegesít hogy “most ezért csináltál egy külön oldalt?”

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s