Világszerte óriási fölháborodást váltott ki, hogy egy amerikai házaspár az internetezőkre bízta magzatának sorsát. Létrehoztak egy weboldalt, ahol szavazni lehet az ultrahangképpel illusztrált csöppség elvetetésére vagy életben tartására.

A honlap csütörtöki összeomlása előtt rosszul állt a kisded szénája. A látogatók ötvenhárom százaléka vélte úgy, hogy jobb, ha kórházi szemétként végzi. „Aljas, felelőtlen állatok” – gondoltam elsőre én is a majdnem-szülőkről, másodjára azonban rájöttem, hogy talán ügyes marketingstratégia része az egész. Hiszen a nem mindennapi akció számtalan médiaszereplést hozhat a fondorlatos családnak, amiből bőven jut majd babakelengyére. Ha viszont szó sincs alaposan végiggondolt pénzszerzésről, akkor sem törhet pálcát a világ Alisha és Pete Arnold feje fölött.

Lenni vagy nem lenni? | Fotók: birthornot.com

„A szavazás az amerikai identitás szerves része. Mindig voksolunk. A tehetségkutatók következő győztesétől kezdve az ország irányításáig minden az ikszelésen múlik. Miért ne dönthetne a nép egy terhesség kimeneteléről?” – kérdezi a páros. Nekem azonban nem a nemzeti érzés jutott eszembe, hanem valami sokkal kézzelfoghatóbb: az a fajta „túlmegosztás”, amivel a közösségi portálokon találkozom naponta. Ha közöljük másokkal, hogy kivel, mikor, mit csinálunk, és epekedve várjuk a hozzászólásaikat, miért ne tehetnénk közkérdéssé a legbelsőbb magánéletünket?

„Szakítok veled, mert kevesen lájkolták a kapcsolati státuszunkat!” Simán el tudom képzelni, hogy egy mai tizennégy éves ilyen szavak kíséretében hagyja faképnél a szívszerelmét. És amennyire vicces, hogy rengeteg olyan dologról tudok, amihez semmi közöm, annyira elgondolkodtató is. Érdekel-e engem, hogy egy szerencsétlen ismerősöm pasijára tucatjával repülnek a ribancok, és emiatt kétnaponta esedékes egy trágár kiírás? Érdekel-e engem, hogy iksz milyen családi dráma kellős közepén tart éppen? Érdekel-e engem, hogy ipszilonnak mennyire volt sikeres a legutóbbi székletürítési kísérlete?

Persze, hogy érdekel, hiszen emberből vagyok. Még az az ismeretlen pocaklakó is érdekel, szavazok hát gyorsan egyet, hadd szülessen meg. Úgy látom, péntek estére már a látogatók nyolcvan százaléka velem ért egyet. Néhány hét múlva visszatérek a honlapra, hátha választhatok neki nevet. Vagy sírhelyet.