Most egyetlen kattintással ölhetsz

Világszerte óriási fölháborodást váltott ki, hogy egy amerikai házaspár az internetezőkre bízta magzatának sorsát. Létrehoztak egy weboldalt, ahol szavazni lehet az ultrahangképpel illusztrált csöppség elvetetésére vagy életben tartására.

A honlap csütörtöki összeomlása előtt rosszul állt a kisded szénája. A látogatók ötvenhárom százaléka vélte úgy, hogy jobb, ha kórházi szemétként végzi. „Aljas, felelőtlen állatok” – gondoltam elsőre én is a majdnem-szülőkről, másodjára azonban rájöttem, hogy talán ügyes marketingstratégia része az egész. Hiszen a nem mindennapi akció számtalan médiaszereplést hozhat a fondorlatos családnak, amiből bőven jut majd babakelengyére. Ha viszont szó sincs alaposan végiggondolt pénzszerzésről, akkor sem törhet pálcát a világ Alisha és Pete Arnold feje fölött.

Lenni vagy nem lenni? | Fotók: birthornot.com

„A szavazás az amerikai identitás szerves része. Mindig voksolunk. A tehetségkutatók következő győztesétől kezdve az ország irányításáig minden az ikszelésen múlik. Miért ne dönthetne a nép egy terhesség kimeneteléről?” – kérdezi a páros. Nekem azonban nem a nemzeti érzés jutott eszembe, hanem valami sokkal kézzelfoghatóbb: az a fajta „túlmegosztás”, amivel a közösségi portálokon találkozom naponta. Ha közöljük másokkal, hogy kivel, mikor, mit csinálunk, és epekedve várjuk a hozzászólásaikat, miért ne tehetnénk közkérdéssé a legbelsőbb magánéletünket?

„Szakítok veled, mert kevesen lájkolták a kapcsolati státuszunkat!” Simán el tudom képzelni, hogy egy mai tizennégy éves ilyen szavak kíséretében hagyja faképnél a szívszerelmét. És amennyire vicces, hogy rengeteg olyan dologról tudok, amihez semmi közöm, annyira elgondolkodtató is. Érdekel-e engem, hogy egy szerencsétlen ismerősöm pasijára tucatjával repülnek a ribancok, és emiatt kétnaponta esedékes egy trágár kiírás? Érdekel-e engem, hogy iksz milyen családi dráma kellős közepén tart éppen? Érdekel-e engem, hogy ipszilonnak mennyire volt sikeres a legutóbbi székletürítési kísérlete?

Persze, hogy érdekel, hiszen emberből vagyok. Még az az ismeretlen pocaklakó is érdekel, szavazok hát gyorsan egyet, hadd szülessen meg. Úgy látom, péntek estére már a látogatók nyolcvan százaléka velem ért egyet. Néhány hét múlva visszatérek a honlapra, hátha választhatok neki nevet. Vagy sírhelyet.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s