Szavazhatnak-e majd a gyerekek?

Mi lenne, ha egy ember több voksot is leadhatna választáskor? Mondjuk a sajátján kívül annyit, ahány gyereket csinált. Nem csalás és nem ámítás, az alkotmánymódosítási javaslatok közé ez a baromság is bekerült.

„Mondd meg apukádnak meg anyukádnak, hogy szavazzanak ránk, és vidd haza ezt a cukorkát!” – vigyorogja negédesen egy kisded képébe a közeljövő magyar politikusa képzeletem legperverzebb bugyraiban, édességosztássá változtatva a csúnya, véres kampányidőszakot. Sör és virsli helyett jönne a vurstli, ahol a szomszéd pónin talán éppen Orbán Viktor vágtatna el, integetve Ödönkének, akinek szülei könnybe lábadt szemmel figyelnék csemetéjük állampolgári szórakozását. A baj csak az, hogy Ödönke valószínűleg nem spontán tévedt a narancsligetbe. Más beállítottságú ősök porontyaként ugyanis aligha pózolna büszkén a mostani vezér mellett.

Nyugi, ott sem komoly. | Fotó: hurriyet.com.tr

Így hát lesznek csöppségek, akiket Mesterházy Attila vagy Vona Gábor játszóterére visznek, és ennek megfelelően nem narancsos, hanem piros színű epres vagy zöldes árnyalatú mentolos cukor lapul majd a zsebükben. Aztán ha az iskolában csereberére kerül sor, és Ödönke nadrágjából mosáskor kipottyan egy otthoni miliőbe nem illő darab, akkor a szerencsétlen kisembert tévéeltiltástól kezdve a nyaklevesig bármilyen nyalánkságban részesíthetik kiforrott ideológiájú felmenői, sőt, olyan szitokszavak is elhangozhatnak, mint amilyenekről Nagy Zsófi írt tegnap.

Én persze szigorúan arra biztatnám az utódomat, hogy mindenhol minden játékra üljön fel, és az összes cukrot kóstolja meg. Utána pedig az ő nevében se mennék el szavazni senkire, bár addigra talán lesz olyan párt, amelyiknek az értékrendjét magaménak tudhatom. Addigra talán lesz olyan párt, amelyiknek van értékrendje.

A fecsegő tipegők esetében tehát egyszerűek a kampányeszközök. De mivel lehet megfogni a lázadó tiniket? Pártdiszkó, pártkoncertek, alkoholmentes pártsör és provokatív pártpólók kerülhetnek az ifjúság napirendjére. És ha az egykori Ödönke ebbe a korba lép, nem véletlenül találnak majd nála más színű cukrot a szülei. A felnőttlét határán önelégült mosollyal fog a vasárnapi ebédlőasztalhoz huppanni hősünk, természetesen vérvörös ingben, amelyen egy áthúzott narancs díszeleg.

Ha más színű gyerekekkel illusztrálom, mit szólsz? | Fotó: vmi indián suli

Vajon érdekelni fogja az „öregeket” Kovács Ödön fiatalkorú magyar állampolgár pártpreferenciája? Megkérdezik tőle az ősei, hogy kire szavazzunk a nevedben, kisfiam? És a kabin rejtekében tényleg arra ikszelnek majd, akire majdnem érett magzatuk akar, még akkor is, ha az ellentétes a saját elképzeléseikkel? Szerencsére nem valószínű, hogy ez kiderül, hiszen csak kósza ötletként merült föl politikusberkekben.

Az egyetlen ember, aki már kedden a javaslat védelmére kelt, a nagycsaládosok egyesületének vezetője volt egy reggeli tévéműsorban, de az ő véleménye még annyira sem számít, hogy helyesen írják ki a képernyő aljára az általa képviselt szervezet nevét. Kardosné Gyurkó Katalin azt mondta: szerinte csupán „gondolatnyitogatásnak” szánja az országgyűlés az elképzelést.

Ha tényleg így van, akkor is szomorú, hogy munkaidőben bizarr elméletekkel foglalkoznak jól fizetett honatyáink. Ennél még az is elnézhetőbb volna, ha két napirendi pont között a nemzet gyarapításán fáradoznának.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s