Lady Gaga szörnyen jó Szörnybálja

Művér, műhányás, műhaj, mű Jézus – az évtized egyik legmeghatározóbb popikonja hozta el vasárnap Budapestre mindezt. Én pedig zenerajongó parasztgyerekhez méltóan, tátott szájjal néztem végig a kétórás show-t.

Már a Papp László Sportaréna felé menet is láttam érdekes dolgokat. Például egy tizenkét év körüli, hóember alkatú lányka élénk rózsaszín testnadrágra húzott, cafatokra szaggatott lila harisnyában feszengett a buszon. Fenekén időnként mélabúsan reccsent a kelleténél legalább két számmal kisebb rövidnadrág varrása. „Tuti, hogy Gagára jön…” – súgtam oda a barátnőmnek, de ő hitetlenkedve rázta a fejét. „Á, ilyen árú koncertre nem hinném.” Merthogy a botrányhősnő The Monster Ball Tour, azaz Szörnybál névre keresztelt turnéja nem a legolcsóbb szórakozás, ugyanakkor a tizenötezernél kezdődő jegyek bőven méltányosnak tűntek az ígérkező izgalmakhoz képest.

"Let's have some fun, this beat is sick." (Most ajándék hajszállal!)

A bejáratnál látszott, hogy a szervezők egész jó munkát végeztek. Három percet sem kellett sorban állnom, és már bent is voltam. Irány a küzdőtér, furakodás előrébb, de csak mértékkel, mert előttem egy más elmeállapotba kerül hölgyemény dőlt jobbra-balra, miközben harsányan telefonált, és átlag félpercenként megkérdezte beszélgetőpartnerét, hogy „Te amúgy ki is vagy?” Szegényke másnapra azt is elfelejthette, hogy egyáltalán koncerten járt, nemhogy Gagán. Bár a percre pontos, fél nyolcas lámpaoltáskor kialakult hisztérikus hangorkánból talán megmaradt neki valami.

"It don't have a price, loving you is cherry pie."

Az előzenekarként föllépő Semi Precious Weapons tűrhető muzsikát nyomott. Soha az életben nem hallottam még róluk, és emiatt kezdtem taplónak érezni magam. Ám a körülöttem állók is „Ki a tököm ez?” típusú kérdéseket ordítottak egymás fülébe több-kevesebb sikerrel, szóval nem egyedül botladoztam a tudatlanság homályában. Az alternatív elemekkel tarkított glam-rock banda nőies frontembere, Justin Tranter szinte önkívületi állapotban öltözött-vetkőzött a közönség előtt, és ajándékokat dobált a színpad közelében ugráló szerencsések közé. Pólót, albumot, táskát, sőt, egy pár csillámos csizmát is.

A háromnegyed órás bemelegítés után megjelent egy szintén furcsa figura, Gaga transzvesztita haverja, és közölte, hogy ne lepődjünk meg, ha a koncert egyszer csak félbeszakad, mert a művésznőnek élőben be kell jelentkeznie a madridi MTV Europe Music Awards díjátadójára, ha nyer. És miért ne nyerne? Aztán függöny – jelen esetben hatalmas, köríves vetítővászon – le, lámpa föl, a felajzott nép pedig ízes tájszólással ordította, hogy „Gyere mán, Gaga!”, míg a bátrabbak furcsa kiejtéssel skandálták a Bad Romance refrénjét.

"Baby, there's no other superstar."

Tizenöt percnyi türelmetlenkedés után ismét sötétség borult az arénára, és a színpadot takaró kivetítőn megjelent maga Stefani Joanne Angelina Germanotta, akinek képmását akkora üdvrivalgás fogadta, mintha emberi valója lett volna. Utóbbira sem kellett sokat várni, egy kis adrenalin növelő visszaszámlálás után fölemelkedett a vászon, és a színpad két oldalán elhelyezett kivetítőknek hála, megháromszorozva nézett vissza Lady Gaga hatalmas válltöméssel vadított árnyéka.

"Some girls won’t dance to the beat of the track."

Egyik kedvencemmel, a Dance In The Darkkal kezdődött az őrület, és az extravagáns énekesnő első slágerével, a Just Dance-szel folytatódott. Ekkor megjelent a színpadon a simulós kisruhában nyomuló transzi haver, és átadta azt est főszereplőjének az MTV EMA-díjat. Gaga könnyek között, rövid monológban köszönte meg az elismerést, ami akkor egynek látszott, ám nemsokára három lett belőle.

"I'll get him hot, show him what I've got."

Mint utóbb kiderült, a legjobb női előadó, a legjobb popelőadó és a legjobb dal kategóriájában is elvitte a pálmát, és ez okozott némi örömteli gondot a szervezőknek. Egy szobrocskával készültek ugyanis, tehát sebtében keríteni kellett még kettőt. A későbbi hírek szerint két magyar díjazott, Kovács Ákos és a The Kolin plasztikus M-betűjét helyezték Germanotta kisasszony égő zongorájára.

"Take a bite of my bad girl meat!"

Aztán folytatódott az eksztázis, én pedig úgy éreztem magam, mint az a bizonyos Julcsa a moziban. Tekintetem pattogott a Queen együttes Radio Gaga című számáról önkeresztelt énekesnő, a hihetetlen mozdulatsort produkáló táncosok és a csilivili díszlet között, miközben hol lábujjhegyen ágaskodva, hol ugrálva énekeltem a dalokat. Ezzel egyébként az erősítőkből süvítő hangorkán miatt nem okoztam maradandó károsodást senkinek, pedig pocsékul kornyikálok.

"Find your freedom in the music, find your Jesus..."

Nem úgy, mint mindenki Lady-je, akinek éneke az észvesztő dübörgés ellenére is kristálytisztán szólt. Ha lehet, még jobban, mint az MP3-lejátszómon. A végén szerencsére sikerült legyőzni a Fame Monstert, a színpad hátulján tátogó, lángszemű és -szájú szörnyet, miután Gaga eldalolta neki a Paparazzit. Majd a művésznő elköszönt a magyar szörnyecskéitől – rajongóit általában „my little monsters”-ként szólítja meg -, de visszatért a friss MTV-díjnyertes melódiával, a Bad Romance-szel.

"I can't help myself, I'm addicted to a life of material."

Én pedig a kifelé szivárgó tömegben, a fáradtságtól támolyogva azon morfondíroztam, hogy ez az este tényleg olyan volt, mint egy indulatos, mindent fölemésztő szerelem beteljesülése.

3 Comments

 1. Elolvastam ezt is, meg ha nem is lattam volna a koncertet, akkor is abszolut atjott volna, hogy ez egy mas kategoria volt, mint az artRave. Az MTV dijatado szerintem nagy pluszt adott a koncertnek!

  Kedvelés

  1. juj, ez olyan régi poszt, hogy el se merem olvasni, mert biztos találnék benne javítanivalót @=P mindenesetre köszi. emlékszem, milyen libabőrös lettem, amikor megszólalt a dance in the dark ezen a koncerten…

   Kedvelés

   1. ;-) szerintem amikor irtad, en azt se tudtam mi az a blog hihi A kezdes tenyleg utos volt, meg az egesz koncert. Nem is tudnek olyan szamot mondani ami nem tetszett! A Speechless-t nagyon szepen enekelte, meg szimpi volt, hogy kozvetlen a kozonseggel.

    Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s