Szeretnek vergődni a nyíregyháziak

A nyíregyháziak utálják az újdonságokat. Három évvel ezelőtt a belváros átalakításán háborogtak, és sokan azóta is csernobili betonszarkofágnak csúfolják a Korzó üzletközpontot. A római katolikus templom elé épített Életfa szökőkút szögletes fémdarabjait pedig kéthetente MÉH-telepre küldené valaki a helyi médiában. Most a Nyíregyházi Főiskola furcsa kapuja miatt divatos vergődni.

Lehet-e, szabad-e ennyire elzárkózni a modern megjelenéstől? Ízlés, politika, netalán sima régimódiság az oka az egész cécónak? Vagy más városokban is ennyit balhéznak egy-egy új építmény miatt, csak a saját lakóhelyem impulzusai hatványozottan jutnak el hozzám?

Pózolj kapuval! | Fotó: Szabolcs Online

Már régóta kikívánkozik belőlem mindez, de a Szabolcs Online-on vasárnap megjelent olvasói levél, az “Újabb szörnyeteg Nyíregyházán” adta meg a finom lökést a szakadék felé. Az augusztusban átadott, piros-kék színű, absztrakt alkotás, ami a szabolcsi megyeszékhely felsőoktatási intézményének Sóstói úti bejáratát díszíti, nálam első ránézésre a „Mi a franc ez?” kategóriába tartozott, másodjára azonban szinte természetesnek hatott. Valahogy passzol mindenhez, ami körülötte van.

Ajándék, masnival. | Fotó: members.upclive.hu/bulcsuotthon

Kivéve, persze a főiskola zenélő szökőkútját, mert azt képtelen vagyok megbocsátani a tisztelt kivitelezőknek – muzsikaszó nélkül pedig semmi bajom nem lenne vele. Az ominózus kapu átadása után egyébként röpködtek a kedvesebbnél kedvesebb jelzők. Egyesek szerint „balesetet szenvedett vasúti átjáróra” hajaz az építmény, de nem egy kritikus mondta, hogy „elcseszett madarat” lát a műben. Nekem az a vélemény tetszik a legjobban, amelyik „derékba tört karrierhez” hasonlítja a kaput. A friss diplomások egy részénél semmiféle karrierről nem lehet beszélni, nemhogy derékba törtről, de azért mégiscsak stílszerű a tömegképzés fénykorában ilyen párhuzamot fölállítani.

ÉletFASZökőkút, hahaha. | Fotó: nagyszoba.blog.hu

Valószínűleg születni fog még néhány ügyes megjegyzés, a lényeg azonban az, hogy unom az értelmetlen vergődést. Vezető értelmiségiek és mezei médiafogyasztók egyaránt kötelességüknek érzik, hogy újra és újra fölhozzák a Korzó meg az Életfa szökőkút vélt blamázsát, miközben élvezettel vásárolgatnak az állítólagos betonszarkofágban, és üldögélnek az ocsmánynak kikiáltott csobogó mellett. A főiskolásoknak viszont a Nagy Zsófi által említett „dögunalmas és hótfelesleges” szemináriumok után jól jön plusz egy ok, ami miatt távol maradhatnak az óráktól.

4 Comments

 1. Nem tetszik a cikkíró cinikus hangvétele! Mi az, hogy vergődni?
  Én nem Nyíregyházi vagyok, de ugyanaz megy mindenütt: a nyomorult rongy önkormányzatok olyan döbbenetes disznóságokat erőszakolnak az emberekre, amiről soha meg sem kérdezték őket!
  Maximum a s**ggnyaló sajtó ír egy rakás dicsérő cikket.
  Azután várnak egy kicsit, hogy szűnjön a felháborodás.
  Aztán megcsinálják.
  Ez fokozottan érvényes az autós emberek sz**batiprását szolgáló intézkedésekre.
  Utcabútorok, meg “Budapest szíve”, meg “főutca” meg hasonló ordító nyomrult disznóságok.
  És akkor “csodálkoznak” (legalábbis úgy tesznek) hogy az emberek egyre ingerültebbek, egyre több a dühöz ember

  Kedvelés

 2. Az miért vergődés, ha az emberek szeretik a saját városukat, és azt akarják, hogy annak hangulatát, jellegzetességeit, szépségeit ne rontsák el oda nem illő, szakmailag vitatott “műalkotásokkal”? A modern és a ronda között van különbség – aki pedig ezt észreveszi (mint a nyíregyháziak), arra nagyképűen rásütik a “te nem érted a művészetet” jelzőt. Vagy mindenki fogja be a pofáját, és nyeljen le mindent? Mert ha meg mer szólalni, akkor az már vergődés? Talán legközelebb gondolkozz egy kicsit cikkírás előtt.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s