Kirúgják végre a lusta hallgatókat?

„Aki nem csúszik, nem is igazi egyetemista” – mondta nekem egy diáklány, aki már jó néhány éve próbálja megszerezni az első, matek szakos diplomáját, és egyszer biztosan sikerül majd neki. Hacsak a kormány keresztül nem húzza a számításait…

Az új felsőoktatási törvény tervezetében ugyanis az szerepel, hogy egy tantárgyat csupán kétszer vehetnek föl a hallgatók, alkalmanként szintén két vizsgalehetőséggel. Tehát négy sikertelen számonkérés után jön a könnyes búcsú az intézménytől, őszintébben szólva a kirúgás. A negyvenegy oldalas vitairat természetesen ezer más mozzanatot is tartalmaz, például szót ejt a hallgatók véleményezési jogáról, a finanszírozásról, meg ilyesmikről, de ezek egyelőre nem foglalkoztatják a főiskolásokat és egyetemistákat. Az elbocsátás réme az, ami Damoklész kardjaként lebeg a lusták feje fölött.

"Francba, pedig holnap zéhá..."

Most a legtöbb helyen háromszor lehet egy tárggyal próbálkozni, és típustól függően legalább két-három jegyszerzési lehetőséget adnak. Azaz néha legalább hat, de többnyire minimum kilenc bukás kell ahhoz, hogy valakinek kitegyék a szűrét. Ez még viccnek is rossz, és komolytalanná teszi az egész diplomaszerzős miskulanciát. Igen, ezen a ponton érzem, hogy képzeletbeli stukkerek tucatjai szegeződnek a homlokomra. „De hát én nem tehetek a róla, szemét a tanár!” – sziszegik a mérges diákok pattanásig feszült idegekkel. Én pedig galád módon nem hiszek nekik.

Ezúton kérem szépen: keressen föl az a pórul járt diák, akinek úgy szűnt meg a hallgatói jogviszonya, hogy minden vizsgaalkalomkor százszázalékosan odatette magát, becsülettel készült, ennek ellenére mégis kiebrudalták. A „hallottam, hogy a szomszédom keresztanyja unokatestvérének a barátnője így járt” jellegű sztori nem ér, kizárólag személyes tapasztalatot várok, első kézből. És azok is kíméljenek, akik tudni vélik, hogy intézményük legaljasabb oktatója az ismétlővizsgák díjából vásárolt magának luxusterepjárót. Hiszen bármilyen kellemesen utálható az előbbi feltételezés, gyakorlatilag lehetetlen zsebre vágni a hivatalosan befizetett összegeket. A nem hivatalosakat pedig fedje jótékony homály.

Akármilyen furcsa, a tudás és a buli fellegvárai a hallgatókból élnek – csakúgy, mint a Nagy Zsófi által fölvázolt borzalmas nevelőintézetek. Állam bácsi pénztárcájából csurran-cseppen a fejkvóta, magyarán: ha sok a nebuló, több a pénz. Itt senkinek sem érdeke kirúgni senkit, hacsak nem játszik közre valami bosszantóan személyes faktor. De lássuk be: a lottó ötös is esélyesebb, minthogy egy tanár vérszomjas, zsigeri ellenszenvet tápláljon a vele szemben ülő tanonc iránt. Ennek enyhébb változata, a „nem bírja a pofám az öreg(lány)” viszont annál gyakoribb, és elég lehet egy-két karóra. Négyre azonban semmiképp.

16 Comments

 1. Hát nem tudom, hogy ki írta ezt a cikket de tuti, hogy nem volt még vizsgázni.
  Keresse fel az a pórul járt diák aki 100%-osan odatette magát… miből gondolom, hogy neki csak az a 100%os odatevés, ha az ember fiának színjeles jegyei vannak csak?!
  hát amennyiben a cikk írója egyetemista kívánom neki hogy az elsők között rúgják ki a francba, ha nem az a leszármazottainak kívánom ugyanezt. szinte 100%-ig biztos vagyok benne hogy ott fogja verni az asztalt hogy márpedig ez nem megoldás…
  Ui.: annak meg örüljön a kedves cikkíró hogy nem találkozott pofára osztályozó tanárral, nem egy kellemes érzés…

  Kedvelés

  1. – voltam már vizsgázni (szóval tévedsz),
   – nem feltétlenül a színjeles a 100%-os odatevés (szóval tévedsz),
   – nekem a tanulás be szokott válni. úgy látom, neked kevésbé, vagy meg sem próbálkoztál vele.
   u.i.: találkoztam, méghozzá többel is. de ha sokszor buksz meg, akkor nem a pofáddal van a probléma, hanem kicsit hátrébb @=)

   Kedvelés

 2. Enkil!
  Hogyhogy nem tudod,hogy ki írta a cikket,ha itt vagy az oldalán?:D
  Arra,meg hogy tempty egyetemista-e és milyen eredménnyel,majd ő válaszol :p

  Kedvelés

 3. Azt azért hozzátenném, hogyha újkor magyar szigorlaton anno bent van egy bizonyos tanárnő, még azóta is egyetista lennék…
  Latin záróvizsga dettó egy másik tanárnál, ott konkrétan politikai beállítottságom (a vicc, hogy egy jóakaróm súgta meg, hogy nem vagyok oda a narancsos brigádért) miatt akart egy másik tanár elmeszelni.
  szóval nem annyira egyszerű ez a törvénytervezet.

  Kedvelés

  1. csomó helyen a bolognai képzésben már szigorlat sincs @XD nekem sem volt, bár aláírom, h elképesztően szar lehet – tehát azzal kapcsolatban semmilyen tapasztalatom nincs. a politikás része meg no comment, remélem az árulkodós illető azóta megfejelt pár vécécsészét…

   Kedvelés

 4. nem tudom, hogy máshol, hogy van, illetve, hogy egyáltalán létezik e még, de itt Debrecenben a BTK-n amikor még aktív vizsgázó voltam 4 sikertelen vizsga után 2 éves eltiltás járt, s személyesen ismerek olyat, akit a tanár (mivel nem kedvelte) simán eltiltatta két évre.

  Kedvelés

 5. Én konkrétan azért hagytam abba a gyógyszerésztudományi karon a tanulást, mert 2x is felvettem a tárgyat, és nem sikerült 2x-ra sem aláírást szerezni. és bár lehett volna többet is tanulni, de ettől még én rohadtul messze vagyok azzal aki elbulizza az életét, mivel bulizni is alig (szinte soha) nem járok, egyszerűen első alkalommal rosszul jött ki minden magánéletben, másodszorra pedig benne voltam az x kötelezően bukik kategóriában. és ott ha 2x sem lett meg a tárgy, pápá volt.
  Büfészakon lehet azt mondani az emberekre, h nem tanul ezért nem ment át. Kemény egyetemeken igenis intelligens, okos barátaim és régi ismerőseim szenvednek, és veszik fel sokadszorra, mert durva amiket elvárnak. Barátom (BME Info) többször bukott már meg azért a Bevezetés a számításelméletbe c. tárgy szóbeli vizsgáján, mert addig kérdezték amire valamire azt mondta, h nem tudom. A ketteshez is már kell tudni mindent? Akkor ki kap ötöst?
  Oké, vezessék ezt be. De akkor ezzel együtt kéretik átreformálni a felsőoktatás számonkéréseit, és ne azért bukjak meg és basszanak ki az egyetemről, mert az én zhm azok között volt amik feldobás után a földön landoltak, és nem az asztalon (nem bullshit, megtörtént eset).

  Kedvelés

  1. “bár lehetett volna többet is tanulni” <- itt a pont. természetesen kurvára igazságtalan az egész, csomó számonkérés / értékelés úgy zajlik, ahogy nem kellene, de sosem CSAK a rendszer a hibás. a bulizós illusztráció direkt provokatív, meg ugyebár sokakra tényleg az jellemző, h elisszák az agysejtjeiket tanulás helyett. (a szórakozás egyébként tökéletesen megfér a normális felkészüléssel, a hangsúly az időzítésen van.) újrafelvételiztél? máshol tanulsz? ha privát az infó, fészbúkon megírhatod @=)

   a műszaki / informatikai képzés pedig megint más tészta, mert oda válogatás nélkül minden idiótát felvesznek, béka segge alatti pontszámmal, és ha a barátod előtt pont 5 ilyen pukkasztott nulla tudású illető felidegesítette a tanárt, akkor kész a baj @=S itt már a rendszeren kívül hibás az az 5 másik is, a tanár is… és igen, abban a tekintetben a párod is, h nem tudta a választ. a tanár szemében legalábbis biztosan.

   Kedvelés

   1. Apád faszát veszik fel válogatás nélkül az infó szakra. BME mérnökinfót csekkold már le te retardált faszfej. Örömmel megnéznélek egyszer egy bsz szóbeli vizsgán Szeszlérnél…

    Kedvelés

 6. Többször ezen csúszott el, h a 23- kérdésre nem válaszolt. És nehogymár ketteshez is kelljen mindent tudni.
  Számomra akkor sincs létjogosultsága a dolognak. Igen, lehetett volna többet tanulni, de mutass 1 olyan hallgatót, aki elment úgy vizsgázni, h igen, tanultam eleget, igen, tudok mindent, és mellé nem volt sem idegroncs, sem fizikailag a béka popója alatt.
  NE várják el minden egyetemistától h MINDIG MInDENHOL MINDEN HELYZETBEN tudjon mindent. Mert ilyen nincsen. És senki nem tud eleget tanulni. Mindig kéne még egy nap/óra/10perc.
  SOTE-ETK szülésznő egyébként. Újra beadtam a jelentkezésemet.

  Még mindig tartom ahhoz h a mostani rendszer nem érett meg erre. Mindenki kapjon egy listát arról h mihez mit kell tudni, mi lesz akkor ha ezt v azt nem tudod, és akkor ez így fair. De az, h van ahol még a zh-t sem nézheted meg h mit rontottál, az ciki.
  Ne csak minket reformáljanak hanem az egyetemeket/főiskolákat is. És ez nincs tervben. Tehát én baromira ellene vagyok ennek az ötletnek, mert ez így nem fair.

  Kedvelés

  1. én minden vizsga előtt eljutok odáig, h na, tanultam eleget, viszont előtte pár órával olyan idegvész jön rám, h minden élő emberrel közlöm: tutira meg fogok bukni @XD

   az meg eleve perverz, h 23-at kérdeznek… gondolom, ilyen esetben van vmi szadista jellegű hatalomélvezete a tanárnak, amihez igazából nem tudok mit hozzáfűzni. ismerek olyan oktatót, aki mások szerint ehhez hasonló, de vhogy nekem mindig azzal sikerült kijönnöm, akit a többség utált, és azzal balhézni, akit a többség aranyosnak talált. pl. volt, aki 1. órán azzal a hipotézissel nyitott, h “tegyük föl, a festett hajú lányok rosszabb tanulók, mert alapjában véve elégedetlenebbek magukkal, így másképp állnak a tanuláshoz”. ó mondom a jó kurva életbe, ez kivág engem. (nem vágott, de csomóan miatta csúsznak…)

   javított zh-t pedig összesen 1x láttam az életben.
   a full reformmal egyetértek, az új szakhoz pedig sok sikert @=)

   Kedvelés

 7. Debreceni Egyetemre járok, ez a 6. évem az ötéves rendszerben. Részint tudatosan, részint véletlenül, mert elsőben még bamba kis gólya voltam és nem voltam tisztában a mennyiséggel kétszakosként, ezért egy-két húzósabb vizsgám nem sikerült (akkor másfél hónap alatt 17 vizsgám volt a két szakomon!)

  De: amit tapasztaltam az elmúlt öt évben, az az, hogy tanár szemétségből engem még meg nem buktatott. Pedig nem vagyok se dögös, se szőke, a mellem nagy, de nem szoktam kirakni, nem járok se tűsarkúban, se miniszoknyában.
  Viszont ha a tanár látta, hogy valamennyit tudok a tételemből, igyekezett addig kérdezgetni, hogy a kettest kihúzza belőlem, mert a strukturált felelet nem épp az erősségem az izgulás faktor miatt.
  Viszont a politikai/etnikai stb nézeteimet nem fitogtatom, mert nem vizsga tárgya.
  Eddig minden vizsgám pozitív volt, mindenféle jegyet kaptam az elmúlt években, de szemét tanárral még nem találkoztam, csak a legendákat hallottam és mindig nagyon kellemesen csalódtam. Senki nem akart élve felboncolni, olyan is volt, h sose jártam az óráján és mégis adott soron kívül vizsgalehetőséget. Pedig le se fizettem. Miből is tettem volna, mikor a számlákra és enni épp hogy jut.

  Kedvelés

  1. végre vmi jó, ráadásul reálisnak ható kép debiről, megnyugodott a kis lelkem @=) bolognai voltam / vagyok / leszek, ergo a kétszakos cumizásról nem tudok nyilatkozni. bár néha azért átfut az agyamon, h 1 angol-kommnak talán bírtam volna örülni. de ez afféle “ha farkam lenne, fiú lennék” jellegű ábránd.

   Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s