Célszerű-e megölni a kutyákat?

A négylábúakra is lecsapott a diszkrimináció réme. Csak azért altattak el Nyíregyházán tizenhat frissen befogott ebet, mert a hírhedt, sűrűn cigányok lakta Huszártelepen találták őket. A szerencsétlen állatok kedden kerültek ketrecbe, és a megyei napilap, a Kelet-Magyarország csütörtöki számában már panaszkodott egy pasas, hogy szeretett volna örökbe fogadni közülük, de már késő volt.

A magyar nyelvben számtalan szófordulat jelzi fajtársaik helyét. Úgy bánnak vele, mint a kutyával; lelövik, mint a kutyát; kutyába se veszik. Váltótársam, Nagy Zsófi is kutyául érezhette magát, amikor tegnapi jegyzetének tanúsága szerint „túszul ejtették” munkája során. Az ugatógépek tehát ilyenek, pontosabban sokak szemében semmilyenek: fölösleges időt, pénzt és energiát pazarolni rájuk.

Ő már az örök vadászmezőkön van. | Fotó: Szabolcs Online

Egyszerűbb, ha megdöglenek. A gyepmesteri telep állatorvosa azzal védekezett, hogy a kérdéses vakarcsok rossz egészségi állapotban voltak, bőrbetegségben szenvedtek. Az Állatbarát Alapítvány menhelyének vezetője pedig fölháborítónak tartja az esetet, és nem tudja elképzelni, miféle bőr- vagy szőrbaj adhat okot ennyi jószág kivégzésére.

A szabály értelmében egyébként két hetet várni kellett volna a kivégzéssel. Ez szánalmasan kevés idő ugyan, mégis ad némi reményt a túlélésre, pláne így, hogy az említett kutyusokra is akadt jelentkező. De túl sok helyet foglaltak a rács mögött, etetni és gyógyítani kellett volna őket. Kinek van erre pénze? Ezért egyetlen nap járt nekik – vagy még annyi sem. A megoldás bámulatosan költséghatékony, ezért érdemes volna alkalmazni más területeken is. A szintén utcáról fölszedett hajléktalanokat egyszerűbb volna ugyanígy, egy szurival átpasszolni a másvilágra, hogy inkább foglalkozzon velük a jóisten, ne pedig az államkassza.

A kicsiknek sem kegyelmeztek. | Fotó: Szabolcs Online

Az árva gyerekek szintén jelentős pluszterhet rónak az országra, még többet is, mint a pórul járt állatkölykök. Ezért likvidálhatnák őket az illetékesek, akár már az intézetbe kerülés napján, főleg ha hátrányos közegből érkeztek, betegek, és emiatt feltehetően a kutyának sem kellenek majd. A magukra maradt idősekre meg még az a két perc is sok, amíg megtöltik méreggel a fecskendőt, hiszen ők aztán végképp nem számítanak kelendő portékának, és egyetlen mosolygós kisgyerek sem fog az ágyuk körül szaladgálni, mert szeretné hazavinni őket.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s