Ments meg, Viktor!

Ki tehet arról, hogy a tévé tele van idióta főzőműsorokkal és sótlan show-kkal, a csemetékből meg agresszív állatok lesznek a mindennapos akciófilmek miatt? Hát persze, hogy a kormány…

„Tavasszal, a kormányváltáskor azt hittük, sok minden megváltozik. Eltűnnek a tévéből az ostoba műsorok, a gyerekeinket fertőző horrorok, a sok kölcsön felvételére buzdító, hamis reklámok” – írta egy anonim olvasó a pénteki Metropol hasábjain. Igaza van. Nem is tudom, hogy a vezető politikusok miként hagyhatták figyelmen kívül ezt az égető társadalmi problémát.

Szenvedélye a szórakoztatás.

Kit érdekel az államadósság, a devizahitelesek gondja, a munkanélküliség, meg a többi pitiáner passzus? A nép a kultúrálatlanság mocsarában – vagy Nagy Zsófi tegnapi témájára visszautalva inkább iszapjában – fetreng, és Orbán Viktor pereputtyának kutyakötelessége megtisztítani a médiát, ha már a szocialisták képtelenek voltak rá.

A levélíró nehezményezi, hogy a képernyőn piaci érdekek diktálnak a szellemiek helyett. Volna is néhány javaslatom, miként lehetne jobbá tenni a bűnös, villogó dobozt. Először is: a mostanság népszerű tehetségkutató műsorokban nem szabadna kamera elé engedni a szalonképtelen, popzenei produkciókat. Lady Gaga, Beyoncé és a többi aktuálceleb semmitmondó vagy éppen botrányos dalocskáit ezredjére is meghallgatni több mint romboló hatású. Épp ezért célszerű volna kizárólag a komolyzenei előadásokat továbbengedni, és a majdnem-sztárok magánélete helyett egyszerűen csak a csodásan eljátszott Beethoven-szonátákon élvezkedni.

A tv2 Édesnégyes című párkereső műsorából pedig elsajátíthatnák a fiatalok a klasszikus udvarlási normákat, ahelyett, hogy celebekkel nyelvelő átlagembereket bámulnának. Így hát azonnal el kell távolítani a képernyőről a taperolást, smárolást, meg a többi nézettségnövelő manővert, és visszalépni a vörös rózsás, versszavalós időkbe.

Öreg szamuráj nem vén szamuráj. | Fotó: tv2.hu

Az RTL Klub Vacsoracsatájában kacifántos külföldi nyalánkságok szerencsétlen pacsmagolása helyett inkább hagyományos magyar ételek elkészítésére kellene fektetni a hangsúlyt, méghozzá belföldi, szigorúan kisboltban vagy őstermelőnél vásárolt alapanyagokból.

Az ilyesféle koraesti kikapcsolódás után pedig szigorúan erőszak- és szexmentes filmekkel illene kedveskedni a nézőknek, hogy a sokáig fennmaradó kicsik lelki világa se sérülhessen. Az ostoba, háromszáz százalékos THM-et apróbetűző reklámokat megtakarításra ösztönző kisfilmekre cserélhetnék a csatornák. A bútorkatalógust lapozgató család például minden hónapban látványosan félretehetne egy tízezrest, ahelyett, hogy rögtön kihívná a mindig mosolygó, tömött bukszájú providentes hölgyet.

Remélem, az alakulófélben lévő médiahatóság a kormánnyal karöltve fontolóra veszi tanácsaimat, és öntudatos értelmiséget nevel a tunya népből.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s