A csapból is iszap folyik

„Átszakadt az ajkai timföldgyár vörös iszap tárolója” – érkezett a hír hétfő délután, és még mielőtt helyrepofoztam volna benne a hibásan írt szóösszetételt, ömlött utána a többi.

Először kis híján két települést tüntetett el a lúgos, sárszerű vegyi anyag: a Veszprém megyei Devecsert és Kolontárt. Majdhogynem lemosta őket a térképről, sajnos nem csupán átvitt értelemben, mint ahogy a Jobbik tette az uralma alá vont Tiszavasvárival váltótársam, Nagy Zsófi tegnapi írása szerint.

Fotó: Origo / Hajdú D. András

A cigánykérdés ugyebár olyannyira tabu, hogy állítólag nincs is. Nem ildomos írni és beszélni róla, hát még politikai programot építeni rá. A természeti katasztrófa azonban más: lehet bámulni, csámcsogni rajta, megrágni hetvenszer, és szörnyülködni. Aztán pedig előkerülhet a jó öreg környezetvédelmes téma, melyet valamelyik párt a zászlajára tűzhet, vélt vagy valós felelősöket kereshet, egészen addig, amíg el nem laposodik az ügy.

Fotó: MTI / Nagy Lajos

A tavaszi, főleg Borsodban pusztító árvíznél is így történt. Az emberek morbid módon fotózták-videózták az elöntött utcákat, házakat, az akkor készült amatőr felvételeket pedig százezrek nézték meg. A kíváncsiság nagy úr, és nincs is szebb annál, amikor az onlájn média saját, kamerás mobillal fölszerelkezett fogyasztóival karöltve tesz a széleskörű tájékoztatásért.

Igen ám, de kiderült, hogy míg a világháló elviekben földrésznyi távolságot képes áthidalni, a gyakorlatban egy kisebb ország fele is sok neki. Este nyolcig ugyanis egy árva kép sem jött attól a hatalmas hírügynökségtől, amellyel szerződése van a munkahelyemnek. Az olvasótábor meg bizony hazánk északkeleti fertályáról kattintgat, hiába van Magyar Online-unk is, nemcsak Szabolcs, Hajdú meg Borsod.

Más hivatalos forrásból lopni tilos volt, nem hivatalosból pedig vérciki. De kénytelen voltam, mert mégis ki a fene hinné el pusztán szavakból, hogy csokoládé küllemű massza borított el iksz számú települést, marta le ipszilon számú ember bőrét, és ölt meg zé számú másikat? A változók óránként cserélődtek még másnap is. A lényeg, hogy baromi nagy volt a pusztítás.

Fotó: Index

„Soha ilyen jellegű katasztrófa a világon nem történt” – nyilatkozta kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter, ami azért gondolkodóba ejtett. Ez azt jelenti, hogy a világ összes többi pontján képesek normálisan felügyelni a timföldgyártást, csak itt nem? De hát egy órával az áradat előtt ellenőrizték a tárolót, és mindent rendben találtak. Az üzemeltető Magyar Alumínium Zrt. vizsgálódik, a rendőrség nyomoz, a szerencsétlenül járt Veszprém megyeiek várják a segítséget, az ország többi részén élők pedig a további szörnyűséges képekre és videókra szomjaznak.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s