Újságírók és bólogató kutyák

Mi a különbség a zsurnaliszta és a pártkatona között? Az, hogy az utóbbi sokkal több pénzt keres, legalábbis egy ideig biztosan.

Nagy Zsófi azt firtatta tegnapi írásában, hogy milyen ciki, ha egy újságíró bólogató eb módjára egy politikai szervezet igazát hajtogatja. És ezzel érzékeny pontra tapintott váltótársam, mivel minden választás alkalmával fejbe kólint a tény: igazán ideje lenne már oldalt és pártot választanom, különben fönnáll a veszély, hogy a kutya sem tartja hitelesnek, amit firkálok.

Vau?

Hiába mondom, hogy a szívem baloldalt dobog, ha nem vagyok szoci. Hiába mondom, hogy jobbkezes vagyok, ha nem csípem Orbán Viktort. A többit meg hagyjuk is, bár a kopogtatócédulám egy ismerős miatt az LMP-nek adtam. Igaz, nem ért vele sokat a majdnem zöld, de mostanság szürkülni látszó csoport. Szóval a normális újságírók mind leteszik a voksukat egy adott értékrend mellett. Munkásságuk során kiállnak azért, ami egybeesik a szemléletükkel, és szidják azt, ami nem. Egyszerű az egész, majdnem fekete-fehér világ. Még ha a közélet mocska nem is hat át minden írást, az olvasók szokták tudni, kinek a tolla merre húz.

A baj pedig itt kezdődik, mert ha valakiről tudom, hogy milyen a politikai beállítottsága, talán olyasmit is látok a sorai között, ami nincs ott. Egyetlen szegfűszagolgató sem fogja a képembe ordítani, hogy az elmúlt nyolc év döntötte romba az országot, miként egy narancsevőtől sem várhatom el, hogy megbotránkozzon a tavaszi kampányígéretek be nem tartásán. A meglepetés esélye minimális. Sosem veszek szelvényt, de a lottó ötös így is hamarabb kinéz, mint egy számomra fogyasztható Magyar Nemzet-lapszám.

A lényeg tehát, hogy egy zsurnaliszta nem lehet pártkatona, ugyanakkor az is helytelen, ha nem dől se jobbra, se balra. Kurvulni viszont mindenképpen kell, és aki nem tud, vagy nem akar közéleti síkon állást foglalni, hát majd kénytelen lesz az üzleti érdekek oltára előtt meghajolni. Vajon kit érdemes szent állatként tisztelni? Politikust vagy hirdetőt? Pártot vagy céget? Esetleg egyszerűen azt, aki fizetést ad?

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s