Jó útra tért cigányok

Vasárnap jelent meg a Szabolcs Online hasábjain egy írás, amely az érpataki modell sikeréről szól. Főszereplője, Kóka Pál huszonnégy és fél évet töltött börtönben, de már nem akar visszakerülni a rács mögé.

Videóban számol be arról, hogy mennyire örül a munkalehetőségnek és az érte kapott hatvanezer forintnak. Majd élettársa, Szarka Teréz elmeséli, miként gondoskodik elemózsiáról ebből az összegből. Teréz huszonnégy éves menye, Rácz Melinda pedig arról vall, hogy jobb sorsot szán saját csemetéinek, mint amilyen neki jutott eddig.

Fotó: Szabolcs Online

Azt ugyan nem tudom, készítenek-e egymásról olyan intim fotókat a családban, amelyek a Nagy Zsófi által említett, botrányosnak látszó excsajos blog prédái lehetnek egyszer, de a fényképezős telefon aligha tartozik az alapvető igényeik közé. A lényeg, hogy nevek, arcok és sorsok vannak ebben a riportban, ám csak az veszi észre őket, aki nyitott rájuk. A cikk alatti névtelen hozzászólások tanúsága szerint ez nem mondható el mindenkiről.

„Már megint ezeket a kurva cigányokat reklámozzák. A lopásról, emberölésről bezzeg nem írnak!” – fejtegeti egyikük. Az ő szemében az egész történet valószínűleg nem több egy sötétbarna tragikomédiánál, amelynek hőse fél életét a sitten töltötte, annak hét unokát nevelő párja pedig úgy néz ki, mint egy mónikasóból szalajtott fogatlan asszonyság, és bejön a képbe egy koravén intézeti lány is.

Fotó: Szabolcs Online

Ki lehet röhögni a három ember ízes tájszólását, néha esetlen mondatait, sőt, akár a kisfilmen békésen totyogó szárnyasokba is bele lehet kötni. Én mégis azt mondom, hogy meglepően összeszedetten sikerült nyilatkozniuk. Megnézném, mit alkotnának a kritikusok, ha életükben először tolnék kamerát az arcukba, és perceken át beszéltetném őket. Persze, szentté vagy értelmiségivé sem óhajtom emelni Kóka Pált és családját. Egyszerűen jónak tartom, hogy egy elmarasztalt réteg tagjai kedvező színben is láthatóak a sajtóban, kitörve a mélységből és példát mutatva a többieknek.

Csak azt nem értem, egyesek miért sejtenek még ebben is aljas manipulációt, romabarát politikát, meg ilyesmiket. Ha az írás K. Pál (néhányszor elsőrendű vádlott) törvényellenes viselt dolgairól szólt volna, hasonló kommenteket láthatnánk alatta. Cigánybűnözés, deportálás, satöbbi. Mintha a „réti négerek” csak gonosz mostohák lehetnének a mesében, az adófizetők törpék, a bűnbakkereső szellemű állampolgárok pedig pórul járt Hófehérkék, akik a náci hercegre várnak.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s