A magyar popszakma nagyon nem jól van

Két fiatal magyar zenésznek sikerült megalkotni a médiaszempontból tökéletes videóklipet, amely hatékony tömegpusztító fegyver is egyben.

Nkuya Sonia és Szecsődi Karcsi, a Megasztár negyedik szériájából megismert páros semmit sem bízott a véletlenre: a három és félperces videóba belesűrítették mindazt, amitől hazánk polgárait kirázza a hideg, de valószínűleg a váltótársaim által sűrűn emlegetett hollandok is rácsodálkoznának. Láthatunk perverzióra utaló latex cuccot, vitathatóan metro-, bi-, avagy metroszexuális férfit, színes bőrű nőt, feltűnő sminkeket. Tehát mindent, amitől Joli néni szívrohamot kap, ha véletlenül a zenecsatornára kapcsol kedvenc sorozatának reklámszünetében.

Tutajos szerkó.

A Hányszor mondjam? című szám egyébként semmilyen, viszont semmivel sem borzasztóbb, mint amilyeneket a legtöbb belföldi popcsillagtól kapunk. Fülbemászó alapon szörnyű szöveg – ez arra sem elég, hogy kétszer egymás után végighallgassa az ember, hiába fantasztikus mindkét előadó hangja. „Ez így nagyon nem jól van” – duruzsolják Karcsiék, mire a magyartanárok tarkón vágják saját magukat egy péklapáttal, de a nép gyermekeinek nem biztos, hogy feltűnik a nyelvtani hiba.

Szóval, ha ez a muzsika mindenféle előzetes reklámfogás nélkül került volna a rádiókba, bizony ráment volna a nagy nehezen összeszedett hallgatóság. Mert hiába várjuk az első perc után, hogy „beinduljon” a zene, végig marad ugyanaz a dümdüdüm, rajta a néhány sornyi költészeti remekművel.

Hú, micsoda erotika!

De az a lényeg, hogy Sonia és Karcsi pontosan tudta: eladhatóvá kell tenni a számot, különben baj lesz. Forgattak hát hozzá egy olyan klipet, amitől mindenkinek tátva marad a szája, és a melódia egyhangúságáról másodpercek alatt elterelik a figyelmet a sokkolónak szánt képek. „Ez mi az atyaúristen?” – ültem tátott szájjal és kigúvadt szemmel a monitor előtt, amikor először volt hozzá szerencsém.

Aztán gyorsan meg kellett néznem másodjára és harmadjára is a vizuálterrort, mert nem hittem el, hogy ez egy zenei videó. Bevallom, először viccnek tartottam, mert a magyar klipkultúra kevés kivételtől eltekintve a két kameraállásból felvett táncikálásnál tart. Azokról nem is ír a kutya sem.

Nem is női blúz, hanem speciális felső.

Bezzeg az egykori megasztárosok duettje negyvennyolc órán belül megerőszakolta az elektronikus médiát, és legalább egy cikket eredményezett az összes valamire való portálon. Kijelentették, hogy a klip undorító, a zene minősíthetetlen, Karcsi buzi, Szonja pedig kurva. Ja, és különböző teóriák születtek arra, hogy vajon kit utánoztak sikertelenül a videóban. Közben talán észre sem vették, hogy olyan reklámot csinálnak ennek a klipnek, amilyenre a magyar sajtó történetében aligha akadt példa.

Látványos vita bontakozott ki a rajongók és az ellentábor között. A helyzet addig fajult, amíg le nem tiltották a hozzászólási lehetőséget a YouTube-on. De kit zavar ez, ha fölháborodva panaszkodhatunk minden ismerősünknek, hogy a női ruhában vonagló Szecsődi gyerek mekkora homár?

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s