Mit csináljunk a cigányokkal?

„Cigánytáborok vagy börtönök lesznek Miskolcon?” – tette föl a költői kérdést Czehelszki Levente tegnapelőtt, miközben tudja jól, hogy a kampányígéretek ellenére egyik lehetőség sem túl valószínű.

A nagy és erős Franciaország romák ezreit penderítheti ki szemrebbenés nélkül, mi azonban kicsik vagyunk, és gyengék, ráadásul hülyén is kommunikálnak a politikusaink, mint ahogy azt másik váltótársam, Nagy Zsófi megfogalmazta tegnap. Amint egy közszereplő mekeg valamit, amiért rásüthető a „rasszista” jelző, le kell mondania, el kell bujdosnia, és számkivetettként illendő távol maradnia a politika porondjától.

Reményvesztetten? | Fotó: EPA

Kivéve, ha jobbikos honatyáról vagy honanyáról van szó. Tőlük már megszoktuk a kemény szavakat, ám ha egy fideszes szól be a cigányoknak, akkor bizony baj van. A szocialistáknál meg véletlenül sem fordulhat elő ilyesmi, mert ők elvileg csak adnak (bár kormányzásuk utolsó éveiben máshogy sikerült a dolog). De ez már történelem. Most várjuk, hogy az országgyűlésben elsöprő többséget alkotó vezérpárt nagyon gyorsan tegyen valami nagyon jót. A cigánykérdésben ugyanúgy, mint a többiben.

Egyébként a gall lakosság hetvenkilenc százaléka rokonszenvezik az illegális táborok fölszámolásával és a többnyire Romániából érkezett romák kitoloncolásával. Néhány emberjogi szervezet veri ugyan az asztalt, egyelőre kevés sikerrel. Magyarországon pedig hiába múlná felül a francia arányt a hasonló döntést támogatók hányada, ha egyszeriben megjelenne az összes belföldi és nemzetközi csoport, hogy kitiltakozza belőlünk a kegyetlen elképzelést. Mert hát micsoda dolog egyik pillanatról a másikra elüldözni otthonukból az érző lelkeket? Akik ugyanolyanok, mint mi? Mit szólnánk hozzá, ha minket kísérnének rendőrök a repülőtérre, hogy biztosan elhúzzuk a csíkot, lehetőleg örökre?

Ilyen kérdéseket vágnának a fejünkhöz a jogharcos aktivisták. A lelkiismeretem is ugyanezeket szegezte nekem, amikor a francia kitoloncolós hír olvasásakor megállapítottam, hogy végre itt egy tökös ország. Ezúttal kábé tíz másodperc alatt küldtem padlóra emberbarát énemet, hiszen nyilvánvaló, hogy nem a dolgozó, normális körülmények között lakó, integrálódott cigányok elzavarásával sikerült egyetértenem hirtelenjében, hanem a lepusztult táborokban vegetáló, segélyből élő egyének ellen táplálok negatív érzéseket. Akik talán maguk is jobb sorsra kapnának esélyt, ha máshol próbálnának szerencsét.

6 Comments

 1. Na véégre, már vártam, hogy mikor kerül nálad terítékre ez a téma.
  “hanem a lepusztult táborokban vegetáló, segélyből élő egyének ellen táplálok negatív érzéseket. Akik talán maguk is jobb sorsra kapnának esélyt, ha máshol próbálnának szerencsét.”
  Na már most mit jelent itt a szerencsét próbálni? Szerintem nem a magasabb fizetésért fognak külföldre menni…

  Kedvelés

 2. ..rólam tegnap akarta egy 8 éves forma barnult kisleány lelopni a karperecemet fényes nappal, falun…nos szerintem ki kéne az ilyen cigányokat lőni a Marsra, pedig még régen egészen megértő voltam velük,de ez már elmúlt egy pár éve. (vajon miért?)

  Kedvelés

 3. Az ilyen szarjancsik miatt, mint a blogszerkesztők veszített a komcsi utódpárt. Kár rátok, “kis vörösekre” időt pazarolni……

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s