A Polgárnál történt malacos baleset tragikomédiájáról értekezett váltótársam, Nagy Zsófi tegnap, és én is maradnék az állatságoknál. Egy tizenöt éves srác ugyanis lóvá tette az egész országot. Mi, magyarok, imádjuk úgy érezni, hogy csöppnyi hazánk nagyra törő tehetségek lelőhelye.

Ezzel nincs semmi baj, hiszen minden nemzet sportanalfabétái is elmorzsolnak egy-két könnycseppet honfitársuk olimpiai aranyérmének láttán. A kollektív büszkeségre való igényt belénk kódolta a természet, a baj csak az, hogy időnként megvakulunk tőle, és olyan dolgokat is elhiszünk, amelyek kimerítik a marhaság fogalmát.

Rá sem ártana egy maszk. | Fotó: Facebook

Ama tizenöt éves budapesti fiú minden idők toplistás legalja-sztorijával állt elő. Azt mondja, hogy nem sokkal a rejtélyes amnéziája után, egy lövöldözős játék hevében egyszer csak megvilágosodott, és rádöbbent: ezentúl háromdimenziós grafikával kell foglalkoznia. Közben megnyerte a fegyveres monitorcsata világbajnokságát, majd jutalomként kapott két programot, amelyekkel aztán mesteri térbeli modelleket álmodott a képernyőre. Feltöltötte őket a netre, majd kopogtatott Lady Gaga menedzsmentje, hogy hé fiam, te kellesz a Bad Romance kliphez gyémántesőt csinálni.

Az ékkőzápor elkészült, és az énekesnő következő kisfilmjét, az Alejandrót már teljes egészében ifj. Vezekényi László hozta össze. Akinek az apukája azt nyilatkozta az egyik kereskedelmi csatornán, hogy Lacikából menthetetlenül Nobel-díjas tudós lesz, még húszéves kora előtt.

Aztán jött egy szennyblognak kikiáltott világhálós médium, és felnyitotta a hiszékeny birkák szemét. A történetet egyébként magam is csont nélkül bevettem, hiszen az informatika legjobbjairól már zsenge korban kiderült, hogy zsenik, gondoljunk csak a tiniként operációs rendszert író Bill Gates-re. De itt sajnos szó sincs újabb szoftvermágnásról, kiderült ugyanis, hogy a pesti srác csupán álmodta a csodát.

Más nyerte a lövöldözős játék világversenyét, más készítette Lady Gaga klipjét, és valószínűleg más fog Nobel-díjat kapni még húszéves kora előtt. Akik viszont elhitték az utólag viccesen valószínűtlen történetet, kimagyarázhatatlanul mi voltunk.