Társasjátékkal a kirekesztés ellen

A fiatalkori bohóságokról és a sztárok iránti rajongás természetéről írt tegnap Nagy Zsófi, méghozzá saját tapasztalatai alapján. Az ilyesmit általában kinövi az ember, aztán mosolyogva emlékszik vissza zabolátlan énjére. Életünk során azonban adódnak olyan viselkedésformák, amelyeket képtelenek vagyunk csak úgy magunk mögött hagyni. Itt van például ez az istenverte kirekesztés, amelyet stílszerűen egy társasjáték segítségével készül kinőni az ország.

Az „Egymásra lépni tilos!” elnevezésű találmány állítólag éppen olyan, mint a többi szórakoztatásra szánt táblás-zsetonos-feladatos remekmű, azzal az apró különbséggel, hogy a kvízkártyákon a diszkriminációval kapcsolatban találhatunk kérdéseket. A helyes válaszért zseton jár, és a legtöbb műanyag korong birtokosa győz a végén. Mivel e sorok monitorra vetésekor a játékot még nem mutatták be a nyilvánosságnak, kénytelenek vagyunk a képzeletünkre hagyatkozni, vajon milyen próbatételekkel találkoznak majd a bátor résztvevők a papírtéglalapok hátulján.

"Kiskacsa, eriggy' vissza Lengyelországba!"

„Ha L. Szamanta, tízéves hodászi lakos este kilenckor nagy sebességgel megközelít a nyílt utcán, és húsz forintot kér tőled, mit teszel?” Az „Adok neki egy százast.” válaszért mondjuk tíz zseton jár, az óhajtott összegért öt, azonnali elszaladásért nulla, gúnyos beszólásért pedig vissza kell dobni a közösbe néhány darabot. A döntést befolyásolják az olyan körülmények, mint az erősebb testfelépítésű kísérők jelenléte mindkét fél részéről, a helyszín forgalma és a pénztárcánk tartalma. No, nem szabad elfeledkezni a kis Szamanta iránti attitűdünkről sem, mert nem mindegy, hogy az éhezésre ítélt gyermeket vagy a „koszos cigányt” látjuk benne.

Persze, a diszkrimináció nemcsak bőrszínre vonatkozhat, hanem testi-lelki adottságokra, vallásra vagy akár egyszerűen nemre is. Így logikus volna megtudakolni, hogy a vállig érő, szőke hajat és cicanadrágot viselő, kisminkelt, tizenhét esztendős Zolcsyka mellett szívesen ülnénk-e a vonaton, vagy a helyjegy dacára undorodva odébb húzódnánk, mert minden bizonnyal langymeleg a drága. És azt is érdemes megkérdezni a játékosoktól, hogy kérnének-e kölcsön egy gyanúsan németes vezetéknevű személytől, ha úgy hozná a szükség. Szimpla igenért lehetne a legtöbb zsetonhoz jutni, ám aki csak az apró betűs rész kétszeri elolvasása után írna alá szerződést a sapkással, szintén megérdemel egy keveset.

Vajon az emberek képesek lesznek-e őszintén válaszolni a barátaik körében?

5 Comments

 1. Akkor én ezen a játékon csúnyán megbuknék, mert L. Szamantát elküldeném a picsába :P
  Igaz Zolcsyka nem zavarna, úgysem fog rámmászni, maximum az fogja érdekelni, hogy hol szereztem a cuki tasikámat :)

  Kedvelés

 2. az eddigi legjobb cikked, gratula ;) ha stílszerű szeretnék lenni: gigalájk :)
  a témához hozzászólva: amíg a “fehér emberek” egymást is képtelenek tolerálni, és amíg a “nekünk attól jó, ha a másik embernek rossz” felfogás uralkodik, ne is álmodjunk arról, hogy L. Szamanta és társai nem lesznek kirekesztve. ( még akkor sem, ha ugyanúgy viselkednének mint mi.)

  Kedvelés

 3. Ezen a társasjátékon én 1. sz@rrá röhögném magam. 2. tuti hogy a végén kullognék zsetonügyben.
  Ilyen névvel hogy Szamanta, nemhogy egy cigánygyereknek, de még “fehér”-nek sem adnék semmit (max az anyjáéknak egy utónévkönyvet)
  De különben is, a kolduló cigánygyereket nem lehet máshogy látni, mint egy ingyenélő pulyagyár végtermékét.
  A Zolcsyka mellett viszont nem feszengenék, ha a kellő fizikai távolság megtartásával, szóval bepróbálkozna még bóknak is venném, de pl ha rámarkolna a seggemre akkor fordulásból pofánvágnám :D

  A zsidóhitellel kapcsolatban…hát passz, szintén elolvasnám az apróbetűs részt.

  am nagyon nagy lájk :)

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s