Birkák demokráciája

Nyaralásból visszatérő váltótársam, Nagy Zsófi azon merengett tegnap, vajon miért annyira kiegyensúlyozottak a taljánok a mi pukkancs honfitársainkhoz képest. A válasz baromi egyszerű: birkák vagyunk, és szeretünk hallgatni, vagy halkan bégetve legelészni.

Szerencsére azonban mégiscsak különbözünk a gyapjas négylábúak szürke seregétől, hiszen színesnek teremtett minket az aktuálpolitika. Akad közöttünk narancssárga, vörös, piros-fehér csíkos és zöld árnyalatú is. Most éppen előbbiek vannak a legtöbben. Olyan sokan, hogy ha azt mondják, ezentúl csak a négyszögletű kerek erdő átlóinak keresztmetszeténél lévő fűből szabad legelészni, akkor mindenkinek engedelmeskednie kell.

Melyik a nagyobb állat?

És ha a szomszéd akol hülyéjét, Világtalan Vilit akarják megválasztani nyírásügyi szakreferensnek, bizony, Vilmosból menthetetlenül fontos állat lesz. Hiába nyekergi torkaszakadtából a kisebbik tábor, hogy a szerencsétlen nem vágja a témát, sőt, esetleg a legelő legfelsőbb szabályzata ellen való az ő kinevezése, nincs apelláta. Szóval a narancssárga barik most ilyenek, nyerő szériába engedte őket a rét népe.

A vörösök sincsenek kevesen, ám lefoglalja őket, hogy rendbe tegyék a megtépett gyapjukat. Sokáig ők voltak fölényben, de néhányszor olyan területre vezették a nyájat, ahol hashajtó hatású fű leledzett. Aki túlságosan belakmározott belőle, azóta is barnás hátsóval szambázik a mezőn, bőszen szidva az egykori elöljárókat. A leköszönt irányítók pedig keresik az új utat, viszont még saját magukat sem találták meg. Nem baj, egy ideig úgysem lesz más dolguk, mint keresgélni.

A régi vörösök közül néhányan magukra pingáltak néhány fehér csíkot, mert elegük lett a birkalétből. Másnak, többnek, jobbnak akarnak látszani. Magasztos eszméket kapnak elő, hogy aztán a mindennapi evés, ivás, alvás és szaporodás közben elhitessék egymással: itt csak a radikalizmus segíthet. Talán igazuk van, talán nincs, mindenesetre a nyáj sötétebb árnyalatú egyedei veszélyt szimatolva elhúzódnak tőlük. A világosak vacillálnak, mert néha hallanak egy-egy briliáns bégetést, de az artikulálatlan bőgés elriasztja őket.

És ott álldogálnak a zöldek, alaktalan csomóban, ahányan vannak, annyi felé pislogva. Közös legelészésre csábítják őket a vörösek, letiporják a narancssárgák, és kiröhögik a csíkosak. Pedig ők nem akarnak együtt enni vagy haragban lenni. Csak még alig ismerik a legelő szabályait – vagy belejönnek, vagy nem. Bár végül is tökmindegy, mert most mindössze egy szín szava számít.

14 Comments

  1. hülye vagy? végig közhelyeket puffogtat, ráadásul valami szörnyen borzalmas modoros stílusban. baszki, egy jó poén, egy szellemes mondat nincs benne, de még eredeti gondolat vagy új infó sem, semmi. mondjuk ha saját magát parodizálja, akkor kurvajó a cikk!!!

   Kedvelés

 1. Epicbácsi!
  A komment részleg építő kritikára való,nem olyan minősíthetetlen megjegyzésekre,amit te írsz itt. 4tissimoval értek egyet, szerintem nagyon jól megírt cikk,kiválóan mutatja be mi megy ma hazánkban.
  Legközelebb ha kommentelsz,akkor ne szídd az előző hozzászólókat,főleg ne hülyézd le,ugyanis nem tudhatod,hogy kit hülyéztél. És ha már minősíted a cikket,akkor írd le,hogy problémám van vele,MERT… Nem pedig hogy ez a cikk egy nagy kalap szar és pont. Egészséges intelligencia,sajnos nem tanulható,de próbálj meg valamennyit felszedni életed során,hasznos.
  Üdv,
  Viki

  Kedvelés

  1. viki mi volt minősíthetetlen a kommentemben? ha nem nyalok tövig hanem kritikus vagyok az már minősíthetetlen? jobb az SAV mesternek is ha kritikus véleményekkel találkozik nemcsak nyalással mert akkor tudja mit kell még tanúlni nem igaz?

   Kedvelés

 2. mandíneres megjelenést nem tudok sajna intézni (néha én is elküldöm nekik az irományaimat de még egyszer sem közölték le, még választ se írtak :S)

  Kedvelés

 3. Epicbácsi!
  például az,hogy lehülyézted az első kommentelőt, szerintem ezt nem kellett volna. Hidd el, SAV cikkjeit én is szoktam kritizálni,elmondom,hogy mi nem tetszik benne,vagy mi az ami igen (ezt ő is megerősítheti,hogy én nem szoktam mindig dícsérni). Azt megmondanád,hogy miért parodizálná saját magát a cikkel?

  Kedvelés

 4. A szövegértésemmel semmi gond,de ismeretleneket akkor sem támadunk le ilyennel :) főleg így,hogy nem is tudod,hogy kit minősítesz,vagy kivel beszélsz így. Ha egy barátodat,vagy közelebbi ismerősödet üdvözlöd így,akkor esetleg… De így..
  De ez az én véleménye :)

  Kedvelés

 5. igazából minél több vélemény jön, nekem annál jobb. politikai témánál meg eleve benne van a pakliban akár a kurvaanyázás is. főleg, ha minden pártot lefikázok, úgy, mint itt. viszont a többiek szellemi képességeit tényleg nem volt szép dolog megkérdőjelezni @=S bár kétlem, h telesírják emiatt a párnájukat, de akkor is.

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s