Szingliadó, a közröhej tárgya

Váltótársam, Nagy Zsófi tegnapi jegyzetében bemutatta Molnár (Nagymellű) Anikót, a közismert excelebet, aki a miskolci kaszinóban keresi a kenyerét. Talán ezért van, hogy olyan mondat foglalkoztat, amelynek szellemisége a nyilvánosságból hirtelen kicsöppent hölgy életformájával ellentétes.

Boross Péter volt miniszterelnök ugyanis kijelentette: „Tízszázalékos gyermektelenségi adó kivetését szorgalmaztuk a huszonnégy éven felüliekre, hogy gátat vessünk az egyéni önzésnek, hiszen a gyermektelenek, a szinglik nem vállalnak részt mindannyiunk közös felelősségéből.”

Becsületére váljék, hogy túl a nyolcvanon olyan kacifántos mondatot rittyentett, amelyet csak szó szerint illik idézni. Ekkora baromságot változatlan formában érdemes megőrizni az utókor számára. Bár fogalmam sincs, miként fest majd az utókor. A nők talán ötvenévesen, egyik karjukban elsőszülöttjüket, másikban pedig hormonokkal teletömött táskájukat cipelve rohannak majd a gyermekorvosi rendelő felé, mert hat diplomájuk ellenére nem képesek eldönteni, miért produkált hígat a csemete.

"Miért nincs rajtad off gomb, kicsim?"

„Anyuka, a meggyleves még korai” – mosolyog jóindulatúan a doktor, és megnyugtatja a kedves mamát, hogy a következő porontynál már magától is profi lesz etetésügyben. Hisz’ minden kezdet nehéz, majd csak belejön a dologba.

A baj csupán annyi, hogy a mai huszonnégy évesek többsége maga is gyerek, még el sem kezdte élni a nagybetűset. Boross úr idejében valószínűleg már illett több pulyás pereputtyról gondoskodni ennyi idős fejjel, ám ma finoman szólva is böszmeség erőltetni a friss diplomás korúak családalapítását. Igen, tudok számolni: szándékosan adtam még hozzá egy-két vagy bolognaiul három esztendőt a rendes képzési időhöz.

Mert ahogy a főiskolákon és az egyetemeken mondják, „csúszni” jó. Nyerni néhány hónapot, évet, kitolni az édes semmittevés időszakát, elhessegetni a meló meg az önállóság rémisztő gondolatát. Aztán elvégezni nagy nehezen azt a fránya iskolát, keresni valami munkát, ami eleinte, persze, rosszul fizet, de majd jól fog, csak ki kell várni…

És Boross úr, merő nemzeti jó szándékból ilyenekre tukmálná az utódnemzés szándékát. Javaslom neki, hogy menjen el egy felsőoktatási intézménybe, és tartson előadást a „szingliadó” szükségességéről. Ha fél percig megússza tojásdobálás nélkül, már sikernek veheti. Arról nem is beszélve, hogy a kor karrieréhes fiataljai inkább kipengetnek egy kis lóvét, csak hagyják már őket békén ezzel a kölyöktémával. Mert életet csak az adhat nyugodt szívvel, akinek már elindult a sajátja is.

9 Comments

 1. Az öreg csak nosztalgiázik. Volt “agglegényadó” a rákosi korszakban. ’56 után törölték el. Az a baj, hogy kormánykörökben egyre több ilyen ötlet merül fel, ami főleg a diktatórikus korszak(ok)ra jellemző…

  Kedvelés

 2. Ezt nem mondjátok komolyan, hogy ilyet mert mondani valaki :-D mekkora hülyeség! Annyi baromságot találtak már ki, de mindig meg tudnak lepni. :D

  Kedvelés

 3. Hát ez marhajó. Én spec. szinlgi csaj vagyok, aki BAROMIRA szeretne gyereket. Az a baj, hogy a pasik nem. Illetve vagy engem akarnak, vagy gyereket, de mástól. Most akkor azért kellene adót fizetnem, mert amúgy is szerencsétlen vagyok, vagy mi van? Olyanon is gondolkoztam már, hogy akkor egyedül, csak félek, hogy hogy fogom eltartani, főleg amíg otthon maradnék velük… (vagy legalább eggyel). Vagy akkor kiutal nekem az állam egy jó pasit apának? Vagy ha belevágok egyedül, akkor kapok annyi segílyt, hogy rendesen tudjam nevelgetni 2-3 éves koráig, mielőtt bölcsibe adom, vagy szüljem meg, és egyből dobjam be a bölcsibe 1-2 hetesen, hogy gyorsan vissza tudjak menni munkába? Vajon milyen kötődés alakulhat ki anya és gyerek között, ha nem tölthetném el vele azt az első 2-3 évet úgy, ahogy azt kell…? ez nagyo agyrém. Szerintem fizessen az is valami különadót, aki nem ment meg adott évben emberéletet, vagy veszélyeztetett állatfajt, vagy nem tesz a világbékéért… meg nem tudom, mit lehet még kitalálni.

  Kedvelés

 4. Egyetértek az előttem felszólalóval. Szeretnék én is olyan férfit magam mellett tudni, akire biztonságban rábízhatom a gyerekemet, mert rendelkezik apai ösztönnel. Egy ilyen vénember honnan tudja, hogy ki miért nem vállal gyermeket??? Nyilván arról sincs fogalma, hogy én pl. a húgomnak segítek a két gyereke nevelésében, mert az apjuk egy semmirekellő… És mi van azokkal, akik ugyan szültek, de ilyen-olyan okból állami gondozásba adták a gyermeküket? Ez jobb?
  Hogy jön ahhoz az állam (vagy ez a vén hülye), hogy eldöntse helyettem, hogyan éljem az életem? Ilyen alapon azokat is meg lehetne adóztatni, akik mindent elkövetnek az egészségük ellen és utána felár nélkül veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat…
  Javaslom, hogy vessünk ki “lankadt adót” az ilyen eszement aggastyánokra is, akiknek nyilvánvalóan már nem áll föl, mert ha felállna, akkor azzal foglalkozna, nem másokkal…

  Kedvelés

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s