Import sárkánygyík a vásznon

Nem számítottam többre egy bájos mesénél, amikor beültem az Alice Csodaországban című szuperprodukció bemutató előtti vetítésére. És bár előrebocsátom, hogy világnézeteimet aligha rengette meg a történet, a szám igencsak tátva maradt a háromdimenziós képi megoldások láttán. Meg persze a jól irányzott poénok okozta spontán röhögőgörcs miatt sem volt időm becsukni.

Tim Burton legújabb filmjéről sok rosszat el lehet mondani. Az eredeti sztori rajongói többek között nehezményezik, hogy a forgatókönyv írója, Linda Woolverton két kötetet gyúrt egybe, és az így keletkezett katyvaszt kiegészítette egy ki tudja, honnan importált sárkánygyíkkal. Merthogy Lewis Carroll művei, az Alice Csodaországban és a Tükörországban közül egyik sem tartalmazza a végig a főhős feje fölött lebegő óriáshüllőt. Nem baj, kell egy kis üdítő újdonság a népnek.

Fotó: imdb.com

Az aranyosan ártatlan arcú, ám egyelőre ismeretlen Mia Wasikowska színészi alakítása vitathatatlan a nővé érett főhős bőrében, a filmet mégis a „nagyfejű nőként” aposztrofált Vörös Királynőt megformáló Helena Bonham Carter és a Bolond Kalapost játszó Johnny Depp viszi el a hátán. A százegy percnyi animációs csoda üzenete pofonegyszerű. A zsarnoki uralom hosszú távon nem vezet semmire, a rossznak bűnhődnie kell, a jó pedig csak reménytelennek ígérkező, mégis győzedelmes küzdelem után foglalhatja el méltó helyét.

Alice tehát való világból származó, rusnya udvarlójától egy nyúlüregbe menekülve megszerzi a harchoz szükséges kardot a gonosztól, közben barátságot köt néhány furcsa lénnyel, meglátogatja a borzalmasan sminkelt, de végtelenül kedves Fehér Királynőt, alias Anne Hathaway-t, majd laza mozdulattal lenyisszantja a sárkánygyík félelmetes kobakját.

A másodosztályú történet és a fantasztikus látvány ellentmondásos kettőse remek szórakozást eredményez. A moziból kifelé jövet kedvem támadt eljárni a Bolond Kalapos híres táncát.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s