Ha a tanár szíve jobb szélen dobog

Meg lehet-e írni jól egy cikket szélsőjobbos témában? Váltótársaim „cigányútra tévedtek” legutóbbi jegyzeteikben, én pedig megpróbálom szelíden visszaterelni őket. Ezért mesélek egy kicsit a középiskolai magyartanáromról, akinek ha komolyan vettem volna minden szavát, akkor valószínűleg gárdista egyenruhában pötyögtetném be e sorokat.

Kedveltem az óráit, ugyanakkor a felismerés, ami a harmadik évfolyamban csapott le rám, elszomorított. Akkor tudtam meg egy véletlen folytán, hogy a Jobbik színeiben politizál, egyéni jelöltként indult egy nyíregyházi választókerületben, sőt, pártjának megyei alelnökeként tevékenykedik. A szélsőséges mozgalmak még csak akkor kezdtek mocorogni hazánkban, ismeretlennek és félelmetesnek tűntek. Korábban mindössze annyit észleltem, hogy látásmódja erőteljesen magyarságközpontú, és a trianoni békeszerződést a szokottnál is nagyobb indulattal említi a műelemzések kapcsán. Ja, és jó néhányszor fölszólított minket hazai termékek vásárlására, holott szerény tapasztalataim szerint a mediterrán vidékeken termett fürtös paradicsomnak nincs párja.

Persze nem a zöldség a lényeg, hanem a bennem fölmerült kérdések sokasága. Politizálhat-e egy tanár? Taníthat-e egy politikus? Kell-e egyáltalán választani e két hivatás között? És ha mérsékelt elveket vallana? A többiek vajon mit szólnak hozzá? Téma-e a másik karrierje a tanári szobában? S talán a legfontosabb: mi visz rá egy fiatal értelmiségit, hogy a Kossuth-szobron állva Kárpátia-dalokat kántáljon két irredenta beszéd között?

Ma már tudom, hogy ez az elvi irányzat sem rosszabb a többinél. A politikai élet valamennyi szereplője romlott és hiteltelen, tehát semmivel sem volna kedvezőbb, ha az említett pedagógus Orbán Viktor gyűlésein csápolna a Vona Gáboréi helyett. Ám az egész árpádsávos hóbelevanc talán egy lépéssel még messzebb áll tőlem, mint a szegfű vagy a narancs. Másokhoz meg ugyebár közelebb. Így hát könnyen lehet, hogy a tanár úrban nem egy szélsőséges szerveződés deviáns tagját kell látnia az átlagdiáknak, hanem egy jövendőbeli országgyűlési képviselőt.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s