Kis hullákat gyárt a média…

Kocsis Tibort, a Csillag születik középdöntősét faggattuk a tehetségkutatók árnyoldalairól és a műsor második szériájáról. Szerinte is “kis hullákat” gyárt a média a legtöbb jelentkezőből…

Volt-e olyan játékostársad a Csillag születikben, akiről úgy gondoltad, hogy biztosan befut, de mégis eltűnt a süllyesztőben?

– Sok tehetség bukkant fel a képernyőn, sőt nemrég néztem újra egy régi adást, és azt hiszem, mindenkinek a produkciója több mint vállalható, mégis keveset hallani a versenyzőkről. Elsősorban az énekesek produkcióit tudom megítélni, és nagyon szomorú, hogy nem igazán hallok felőlük. Hogy ennek mi az oka, az eléggé összetett, részben a piac túltelítettsége és belterjessége okozza, részben pedig az, hogy ezek a fiatalok – magamat is beleértve – nem tudják annyira menedzselni önmagukat, hogy jelen tudjanak lenni a zenei életben. Mindannyian jó énekesek – de ha nincs valaki, aki szervezi az életüket, felkarolja őket, akkor minden marad azon a szinten, ahol a műsor előtt tartottak.

A konkurens műsorsorozat egyik ex-zsűritagja, Bakács Tibor Settenkedő nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a tehetségkutató műsorok kis hullákat gyártanak, akiket a kereskedelmi tévécsatornák és a bulvármédiumok kihasználnak, majd elássák őket. Egyetértesz-e ezzel a kritikával?

– Bakács Tibor szavai kemények, de igazak. Rajta kívül ezt sokan így gondolják, de kevesen merik kimondani. Persze erről nemcsak a média tehet, hanem a teljes mértékben kereskedelmi alapokon nyugvó műsorkészítési mechanizmus, ami egyébként külföldön is így van. Mi volt a helyzet régen? Volt egy Táncdalfesztivál, ahol a műsort követően szinte az összes jó helyezést elérő versenyző karriert tudott befutni, mert lehetőséget kaptak rá, és dalokat írtak számukra. Most teljesen másképp működik a dolog. A műsort követően a saját magad erejéből kell boldogulni, nyomulni, jelen lenni, tapadni, erőszakosan érvényesülni. Ha valakiben nincs meg ez a készség, az égvilágon semmi nem fog történni. Jön egy újabb széria, újabb tehetséges emberekkel, a régiek pedig addigra vagy le tudtak tenni valamit az asztalra, vagy nem.

Fotó: Bulvaros.hu
Fotó: Bulvaros.hu

Volt-e olyan pillanat az életedben, amikor úgy érezted, hogy a média érdeklődése terhes számodra, mert celebként kezelnek?

– A média nagy teher tud lenni, főleg annak, aki egyik pillanatról a másikra kerül az érdeklődés középpontjába. Utólag visszatekintve nekem néha teher volt, mert a magánéletemet nem akartam a nyilvánosság elé tárni, az újságírók pedig sztorit akartak, pletykát, botrányt, szaftos történeteket. Ezzel igazán akkor szembesültem, amikor egy zsurnaliszta annyit mondott: “Tibor, az, hogy van egy zenekarod, senkit sem érdekel.” Ám nem voltam ebben jó partner, a keményvonalas pletykalapok gyorsan leszálltak rólam.

Mi volt a legelképesztőbb bulvárhír, amit hallottál önmagaddal vagy egy versenyzőtársaddal kapcsolatban?

– Rólam nem pletykáltak, mert én megjelenés előtt minden cikket el akartam olvasni, és át is küldték e-mailben. Persze ezekben is voltak apró ferdítések, de ha nem volt bántó, akkor csak mosolyogtam rajtuk. Engem is megpróbáltak összehozni versenyzőtársammal, akivel csak jó barátok voltunk, ezen nem kell meglepődni. Ha nincs hír, akkor csinálnak. Erről szól ez a világ. Kicsiből nagyot, nagyból óriást. Bolhából elefántot…

Szerinted Szirtes Tamás, Hernádi Judit, Fáy Miklós és Oroszlán Szonja zsűrizésével könnyebb vagy nehezebb dolguk lesz a “kiscsillagoknak”, mint neked volt két évvel ezelőtt?

– Nálunk a zsűrire senkinek egy rossz szava nem lehetett. Szeretettel beszéltek rólunk, néha odamondogatták a véleményüket, de nekem sokat jelentettek a pozitív megnyilvánulásaik. Ez a mostani zsűri szintén szakértőkből áll, hogy hogyan viszonyulnak a játékosokhoz, az attól is függ, milyen “szerepet” szánnak nekik. Az utolsó Megasztár óta tudjuk, hogy Friderikusz Sándor milyen kemény figurát alakított, talán itt is több kritikai megnyilvánulás lesz, mint nálunk volt két éve. Már várom a műsort, várom a produkciókat, és tudom: életre szóló élmény lesz azoknak, akik hétről-hétre megmérettetik magukat!

– Tervezed-e, hogy zenekaroddal, a Soda Effect-tel Nyíregyházára látogatsz a közeljövőben?
– Nyíregyháza egyelőre nincs a tervek között, de ahová hívnak bennünket, mi megyünk! :)

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s