Ciki celebek a neten

Levente, tudod-e, mi lenne belőled, ha feltöltenéd a legelőnytelenebb képed az iwiwre? Sztár. Valami kedves ismerős tuti, hogy elküldené a ciki fájlt a Napiszarnak, vagy egy hasonló nyomigyűjtő oldalnak, ahol percek alatt névtelen fikázók céltáblájává lépnél elő. Aztán másnap mehetnél interjút adni a tévébe, akárcsak Madam X-otic, aki a Riói szerelem című „dalával” jó néhány érvre beírta magát a netcelebek virtuális könyvébe.

Persze, ugyanez Zsófival vagy velem is megtörténhet (jézusom, inkább törlöm az összes fotóm, most rögtön). Úgyhogy kedves Levente, a világért se tekintsd személyes támadásnak az előbbi soraimat. Bár megérdemelnél egy kiadós szellemi dádát, mert egy kicsit neheztelek rád az általánosítás miatt. Én nem Photoshop-olom a képeimet, nem rejtem el a családi állapotom, sőt még csak elfuserált idézetekkel se fárasztom az adatlapomra tévedő szerencsétleneket. Na jó, szinte mindig frissen fodrászolt hajjal, kisminkelve pózolok, és szükség esetén fölkeresem egy Paint Shop Pro nevű haveromat, de ez maradjon a mi titkunk.

Ha már a kapcsolathálózatomat közszemlére teszem, legalább a bőrhibáimat ne kelljen. Ám abban nem volnék biztos, hogy a „Na” által említett és a Cozma-gyilkosság utáni nyomozásból ismert Sz. Iván ismerőseinek sikerült elmenekülniük a rendőrség látóköréből a „törlés” gomb megnyomásával. Még ha egész profiljukat eltávolították is az oldalról. Mert mint minden informatikai rendszer, ez a portál is naplózza az eseményeket. Enyhe túlzással azt mondhatnám, hogy a böngészés közbeni szellentés se marad rejtve.

„Úristen, az a két évvel ezelőtti bulifotó is megvan még valahol, amit három nap után töröltem?” Igen, kedves olvasó, könnyen lehet, hogy megvan, és pillanatok alatt előkeríthető. Éppen ezért legközelebb kéretik megfontolni azt az öt kattintást, amit egy fénykép közlése megkíván. Még akkor is, ha netalán az a részegen vihogó, hányástócsa mellett egyensúlyozó, szétcsúszott egyén vagy igazán Te.

Emberi gyarlóság, hogy szebbnek, jobbnak, okosabbnak akarunk látszani. Mindenkinél, de legfőképp saját magunknál. No meg azt is nehéz volna letagadni, hogy a káröröm még a legártatlanabbak számára is jelentős humorforrás. Egyszerűbben szólva szeretjük kiröhögni a másikat. És ha ezt a két tényezőt összeadjuk, muszáj belátni, hogy egy jó képszerkesztő program legalább annyira hatékony önvédelmi eszköz, mint a női táska mélyén lapuló féltégla.

1 Comment

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s