Végzet a négyzeten

Csörög a telefon. „Egy pasas pont az én vonatom alá feküdt. Áll az egész kóceráj, meg kell várni a helyszínelést. Fogalmam sincs, mikor érek haza” – szól bele a fiú. A lány dühösen elkáromkodja magát. Miért ezt a szerelvényt választotta a szerencsétlen? Nem tudott volna máskor, esetleg máshol meghalni?

Csörög a telefon. „A Budapestről Záhonyba tartó Intercity személyvonat elgázolt egy férfit Tokaj és Rakamaz között. Valószínűleg önszántából került a sínekre” – hadarja a mozdonyvezető. A mentőszolgálat diszpécsere megereszt egy B-kategóriás káromkodást, majd gyorsan a helyszínre küldi kollégáit.

Hurrá, összeszedték a cafatokat.
Hurrá, összeszedték a cafatokat.

Csörög a telefon. Valaki ismét ledarálja az előbbi szöveget, és hozzáteszi: „Nehéz lesz körberajzolni.” ”Jaj, már megint?” – teszi föl a költői kérdést a készenlétben csücsülő rendőr, aki épp szendvicset majszol. Seperc alatt elillan az étvágya, de indulni muszáj.

Csörög a telefon. Ezúttal egy újságíróé. Kimászik a fürdőkádból, összekeni habbal a készüléket. „Eksön van, diktálom a koordinátákat” – mondja a mindig illetékes ismerős. Csapódik a bejárati ajtó, aztán meg az autóé. „Volt már rosszabbkor is” – morfondírozik a zsurnaliszta, miközben négy keréken a sötét utakat rója, csomagtartójában az illetlenül kíváncsi kamerával.

Csörög a telefon. Az legalább egyben maradt. Mellette jobbra hever a gazdája. Balra úgyszintén. Életben van még? Aki látja, reméli, hogy nincs. Aki hívja, reméli, hogy mégis. Vajon miért döntött így? Munkanélküliség? Pénzügyi kilátástalanság? Szerelmi háromszög? Mezei depresszió? Jó előre kitervelte? Esetleg hirtelen fölindulásból tette? Egy biztos: nem bírta a strapát. Talán jobb ember volt, mint én, te, vagy bárki más. A múlt idő immár jogos, zárul a hullazsák.

Csörög a telefon. „Asszonyom, a férje…” – kezdi egy rekedt hang. „Nem… bizonyára tévedés történt” – rebegi a megszólított, majd zokogva összecsuklik. A sors pedig röhög a markába: mára is elvégezte a dolgát.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s