Hét csoda

Kötelező olvasmányok unalmától megcsömörlött fejjel álltam a fenyő mellett életem tizenkettedik karácsonyán. A sok szép csomag közül a szögletes érdekelt a legkevésbé. Legnagyobb megdöbbenésemre nem is egy, hanem mindjárt három hasonló könyv került elő a díszes papír alól. Nem akartam megsérteni a szüleimet, így gyorsan félretettem a köteteket, s inkább a többi ajándékkal foglalkoztam.

Lefekvés előtt mégis belelapoztam az elsőbe, pusztán udvariasságból. Harry Potter és a bölcsek köve – még a címét is idiótának véltem. Aztán egyszer csak megtörtént. Nem is tudom egészen pontosan, hogy mi. Egyik sor a másik után, őrült iramban, sosem tapasztalt érdeklődéssel faltam a betűket. Szüleim éjfél tájban takarodót fújtak, én pedig azzal a tudattal ringattam álomba magam, hogy másnap fontos dolgom lesz: olvasnom kell, egyszerűen muszáj. Része lettem a varázslatnak, nem menekülhettem. Nem is akartam.

Majdnem olyan jó, mint Rémszem ládája...
Majdnem olyan jó, mint Rémszem ládája…

Egyetlen hét alatt átrepültem ezernyi oldalt. Harryvel megtaláltuk a bölcsek kövét, fölfedeztük a Titkok Kamrájának mélységeit, s kiszabadítottuk az azkabani foglyot. Később rájöttem, hogy e három kötet szerves egységet alkot – ezek még elviselik a kicsit talán degradáló „mese” kifejezés bélyegét. Ugyanazt mondják egy tizenegy évesnek, mint egy felnőttkor küszöbén álló fiatalnak. A Tűz Serlege által okozott bonyodalmakat taglaló negyedik rész azonban már más. Olyan érzelmek és összefüggések jelennek meg benne, amelyeket csak egy érettebb gondolkodású olvasó tudhat magáénak. Teljesen eltérő összhatást véltem fölfedezni a megjelenésekor, s nyolc évvel később.

Nem csupán jó és rossz, Harry és Voldemort csatája folytatódott, hanem a számos cselekményszál sokkal árnyaltabbá tette a képet. A fiatal szereplők személyisége a sajátommal együtt bontakozott ki, az idősebbekéről pedig egyre többet tudhattam meg. Emiatt néha bizony újra kellett értelmeznem az előzőleg olvasottakat. Az ötödik kötet a Harry Potter és a Főnix Rendje címet viseli. Horrorisztikus elemek, összeesküvés-elméletek, egy diktátor és szolgáinak csöppet sem fair küzdelme a társadalom többi tagjával szemben. Lebilincselően izgalmas, s rémisztő is egyben. A sorozat eme darabját már nem a végletekig elrugaszkodott és valószerűtlen gyerekmese vádjával szokás illetni, inkább az „okkultista agyszülemény” kifejezést használják rá egyesek. Ezt mindig cinikus mosollyal veszem tudomásul, hiszen aki az említett könyv mind a hétszázötven oldalát figyelmesen elolvasta, sokkal megfontoltabban alkot véleményt. Aki pedig nem olvasta el, annak kritikáját vétek komolyan venni.

A hétkötetesre tervezett regényfolyam utolsó előtti darabja már korhatáros, tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott. Habár sosem voltam az efféle megkötések híve, mert szerintem az életkor nem feltétlenül határozza meg az értelmi és érzelmi fejlettséget, ebben az esetben kénytelen vagyok belátni, hogy a Félvér Herceg története kifejezetten felnőtt mese – már ha létezik ilyen fogalom. Borzongató kaland, szétszaggatott lélek, hulláktól hemzsegő tó, a végén pedig maga a halál. Tizenhét éves voltam a megjelenéskor. Harryék világában ez a nagykorúság küszöbe, tehát úgy érzem, a lehető legjobbkor vehettem kézbe a hatodikat.

A Halál ereklyéiről szóló hetediket pedig angolul olvastam. Minden elismerésem a fordítóé, aki – mint kiderült – a nevek és a szóviccek esetében is kitűnő munkát végzett az előző köteteknél. Ám eredetiben látni egy művet még nagyobb élmény volt. Olyan fordulatok jellemzik a sorozat záró darabját, amelyekről álmodni se mertem. Fokozódó indulatok, parázs viták és megannyi nagy horderejű döntés után Harry egyenesen a vesztébe rohan, s az események még a vért fröcskölő pszichothrillereken edződött rajongók számára is félelmetesek. Érdekes, hogy ezek után az író, J. K. Rowling néhány oldal erejéig visszatér a sokkal korábbi, tündérmeseszerű ábrázoláshoz, ami tovább fokozza a befejezés szomorú érzését. De a csoda mégsem ért véget: ott pihen a polcomon, s bármikor átélhetem újra.

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s